Spørg Bolius

Kan en tør kælder i hus fra 1931 have fugt i kældervægge?

Kære Bolius,

Jeg henvender mig, fordi jeg har opdaget et fugtproblem i min kælder. Jeg overtog huset for ca. 1 år siden, og ifølge salgsopstilling og tilstandsrapport er der tale om en tør kælder, hvor der ikke har været observeret fugt i ydervægge.

Jeg opdagede problemet, kort tid efter jeg var flyttet ind, da jeg observerede 'fugtpletter' (store mørke pletter) på en ydervæg.

Jeg bemærkede problemet, men tænkte ikke videre over det før en murer oplyste mig om, at der trængte vand ind udefra. Ved inspektion af et andet rum opdagede vi "våde halvcirkler" fra ydervæggene.

Mureren studsede desuden over, at den gamle ejer havde savet hul i loftet og nævnte, at det var muligt, at det var med henblik på at lede efter 'svamp'. Dette er dog ren spekulation.

Jeg kontaktede ejerskifteforsikringen, der dog ikke ville dække, da det er at forvente i en gammel murermestervilla fra 1931.

Jeg kontaktede derefter sælger med henblik på at drøfte problemet, hvilket de katagorisk nægter at kende noget til.

Jeg står nu med en kælder, der ifølge tilstandsrapport og salgsopstilling er tør, men i virkeligheden er for fugtig til, at man kan pudse væggene op og gøre kælderen i stand (da pudsen ikke er i stand til at tørre ordentligt).

Jeg ville sætte stor pris på at få et godt råd og håber på at høre fra jer, da jeg ikke ved, hvilke muligheder jeg har for at komme videre med kælderen, og hvem der skal dække evt. udgifter i forhold til udbedringen.

Med venlig hilsen

Michael

Kære Michael

Det er rigtigt, at i et hus der er bygget med den byggeteknik man byggede med i 1931, kan kælderen ikke forventes at være så tør, at man kan indrette den på samme måde, som kældre i huse der bygges nu.

Så hvad der menes med ordet tør skal nok ses i forhold til hustypen og husets alder. Derfor hører der også nogle hustypebeskrivelser med til tilstandsrapporten.

Det er sådan, at tilstandsrapporten giver et overblik over hvilke synlige skader huset har, men derudover kan der være byggetekniske forhold, der ikke registreres, fordi de er sædvanlige for hustypen.

Derfor er det vigtigt, når man læser tilstandsrapporten, at man også grundigt læser hustypebeskrivelsen og de svagheder og OBS-punkter, der er beskrevet for den aktuelle hustype.

I beskrivelsen af murmesterhus/bedre byggeskik - opført i perioden 1910- 40, står der under OBS-punkter blandt andet:
Fundament/gulve
Kældergulvene er kolde på grund af manglende isolering. Der kan være mørke opfugtede pletter på betongulvet.
På kældervæggen kan der være saltudtrængninger eller afskallende puds (hvidt, porøst, afskallende lag). Dette skyldes fugt, der trænger gennem væggen.
Manglende ventilation og opvarmning af kælderrummene vil kunne medføre "kælderlugt"
Se hele hustypebeskrivelsen her: murmesterhus/bedre byggeskik

Vi kan ud fra de tilsendte billeder ikke vurdere, om der er mere fugt, end det der kan forventes for hustypen. Det vil kræve byggefaglig besigtigelse på stedet.

Der er forskellige muligheder for, at du kan forbedre forholdene i kælderen. Læs mere her: Kælder

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Denne artikel er fra magasinet Bolius

Otte gange om året udkommer vores magasin med viden og inspiration om bolig og have. Magasinet er gratis, og kan leveres til din adresse, hvis du er medlem af Realdania eller hvis du betaler portoen. Alternativt kan du hente det udvalgte steder eller læse det online.

Bestil eller hent magasinet

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden