Spørg Bolius

Kan for tør luft skade trægulvene - revner mellem stavene og gulve der knirker?

Til Bolius

Jeg vil gerne høre om fugtighedsprocent inde i et hus/villa.
Der tales meget om for høj fugtighed indenfor, men kan man også have for lav fugtighed (procent) inde - og hvilke eventuelle skader kan det medføre.
Vi har ofte under 25% fugtighed i villa fra '70erne. Huset er oprindeligt til elvarme, men har i 1990erne fået naturgas fyr og radiatorer.
Vi har bl.a. stavparket gulv, hvor det - tilsyneladende - kunne se ud til at mellemrum mellem stavene øges. Kan den lave fugtighed simpelthen udtørre træet? Vi har også mere knirkende gulve andre steder i huset. Er det en mulighed at træet "udtørre" og dermed skrumper, eller ser jeg spøgelser?

mvh Steen

Hej Steen

Den relative luftfugtighed varierer meget over dagen og over året.

Det ”normale” er en relativ luftfugtighed på mellem 25% og 65%

Men det kan også være både højere og lavere.

Den bedste måde til at opretholde en ”normal” relativ luftfugtighed på, er ved at lufte ud. 3 gange dagligt med gennemtræk, i 3-5 minutter. Og dette er uanset om der virker for tørt eller for fugtigt, indenfor.

Sprækker imellem gulvbrædderne opstår når der er tørt- Og det opstår i de fleste boliger. Så hvis du synes at gulvet ”skrumper” er det ikke helt forkert. Du kan være ret sikker på at revnerne lukker sig i gen når det bliver sommer, hvor den relative luftfugtighed stiger.

Hvis i har en høj indendørs temperatur (over 25 grader) vil dette også kunne give revner mellem brædderne.

Du kan læse mere i denne artikel: Hvor høj må luftfugtigheden være indendørs?

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden