Spørg Bolius

Kan I hjælpe med at konvertere NCS farvekode til RAL farve?

Kære Brevkasse

Kan I hjælpe med at konvertere NCS farvekode til RAL? Skal bestille vinduer senest 20. august, så svaret haster lidt ...

NCS 5020 - R90B og NCS 5020 B10G

Hilsen Mette N.

Kære Mette N.

Koderne ”NCS 5020 - R90B og NCS 5020 B10G” er en farvebetegnelse i NCS (Natural Color Systemsystem) der angiver den helt præcise farvenuance.

Der findes betegnelser for langt flere farvenuancer i NCS systemet end i RAL systemet, så du kan ikke finde ikke en direkte oversættelse.

De to første cifre angiver procentindhold sort og de to sidste cifre procentindhold af grundkuløren resten er hvidt.
Det vil sige, at fx 5020 indeholder 50% sort, 20% grundkulør og 30% hvidt.
De sidste tal og bogstaver angiver farvetonen, fx R90B betyder rød med 90% toning i blå - altså at farven indeholder 10% rød og 90% blå.
Farven NCS 5020 - R90B må så mellemgrå farve med en forholdsvis svag blålig tone tilsat en smule varm rød, mens 5020 B10G, er en lignende grå tonet med samme mængde blå men med 10% grøn så den den have en lidt koldere tone (det grønne).

Hvis producenten arbejder med RAL farveskalaen, må du (eller producenten) finde den Ral farve der er nærmest den NCS farvekode som du ønsker.

Vær opmærksom på at du ikke kan bedømme farven på en computerskær, da overfladens struktur og hvor blank/mat overfladen bliver har stor betydning hvordan farven opfattes.

Udover NCS og RAL farvesystemer har nogle forhandlere og producenter deres egne farvesystemer, men stort set alle forhandlere og producenter kan hjælpe med at "oversætte" farven til den nærmeste farve i deres eget farvesystem.

Læs mere: Farvesystemer

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden