Spørg Bolius

Kan jeg isolere krybekælderen man Wet-spray eller polystyren?

Hej Bolius.

Spørgsmål vedr. isolering af lav (ca. 40-60 cm) krybekælder i hus fra 1915:

I har i flere svar og artikler i Bolius omtalt vigtigheden af god ventilering i krybekælder, og i den forbindelse frarådet isolering af krybekælderen i form af opfyldning med EPS-kugler og lignende. Som jeg forstår jeres råd, hvis man absolut vil bevare krybekælderen, en isolering med maksimum 150 mm mineralud + dampspærre. Men med så lav en kælder som min vil en sådant isolerings-arbejde være meget vanskeligt.

1) Har afsøgt nettet for alternative isoleringsmetoder, og fundet et system der omtales "Wet-spray" hvor eks. papiruld tilsat lim sprayes i et 100-200 mm lag under trægulv og på de bærende bjælker. Er i bekendt med denne metode og er det et godt alternativ til mineraluldsisoleringen?

2) Kan man som alternativ til mineraluldsisolering istedet bruge en eks. 100-150 mm polystyren plade og undlade dampspærren da polystyrenen jo ikke optager fugt ?

Med venlig hilsen

Thomas B

Hej Thomas B

Vi er faktisk endt med at følge anvisningen fra Videncenter for energibesparelser af boliger.

Og som du måske har set fraråder vi nu helt efterisolering af krybekælder. Der har været rigtig mange problemer med mange af de løsninger der har været lavet gennem tiderne. Der er også gode historier med efterisolering, men der er mange forhold som skal være på plads før man kan føle sig sikker. 

Et af problemerne, som ingen af dine løsninger helt kommer uden om, er at alt det træ der er i gulvkonstruktionen vil blive påvirket af nye fugtforhold. Selv med papirisolering og polystyren vil fugtforholdene ændre sig. 

I jeres tilfælde har højden på 40-50 cm jo en god højde til at kigge på muligheden for en ny gulvopbygning.  Dæk over krybekælder ændres til nyt terrændæk

Det skal siges jeg ikke har hørt om wet-spray læsningen, men bliver altid lidt nervøs når der blandes lim ind i naturlige isoleringsmidler. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden