Spørg Bolius

Kan jeg sænke temperaturen i varmtvandsbeholderen til 40 grader - for at spare på gasregningen?

Hej Bolius

Med de nuværende naturgas priser og fremtidige stigninger er jeg i gang med at spare, hvor der spares kan. Jeg har ved at sænke varmtvandsbeholder temperaturen fra 55 til 40 ° opnået en reduktion på 78% i gasforbrug.

Fyret er ganske nyt, men vvs'eren siger, jeg ikke må, da der skal være 45 grader i køkkenvasken. Men vi bruger alligevel opvaskemaskine. Så hvorfor skulle jeg ikke kunne have den på 40 grader i de her dyre tider?

For 2 år siden kostede 1 m3 gas under 1 kr. Lige om lidt koster det 1 m3 gas ca. 40kr. Og hvis eksperterne får ret, kan vi se frem til 70-80 kr. for 1 m3 gas.

Kan ikke finde svar på ulemper andre steder.

Venlig hilsen Henrik

Hej Henrik E

Du skal ikke sænke temperaturen i varmtvandsbeholderen, den skal være mindst 55 grader. Legionella bakterier trives bedst i stillestående, lunkent vand, så vandet skal helst være enten helt koldt (under 12 grader) eller helt varmt (over 55 grader).

Det er ikke et spørgsmål om, at vandet er varmt nok til at vaske op i, for legionella smitter ikke ved, at bakterien indtages.

Legionella smitter ved, at man indånder ganske små vanddråber, der spredes, når vandet løber, især ved fx brusebad eller andet, hvor vandet forstøves og spredes. Det kan under varmere klima også være ved fx springvand eller anden forstøvning. Risikoen er, at man kan få den alvorlige lungebetændelse legionærsyge. 
Se mere her: Legionærsygdom

Du skal altså holde vandtemperaturen i varmtvandsbeholderen på min. 55 grader, temperaturen skal også være så høj, at det varme vand, der kommer ud af vandhanen både i køkken og badeværelse (efter at have løbet 5–10 sekunder) er mindst 50 grader.

Temperaturens effekt på vækst af legionella:

  • 20 °C: Legionella kan overleve, men er som oftest i et hvilestadie
  • 20 til 50 °C: Legionella kan vokse - det optimale temperatur-interval er 35 °C til 46 °C.
  • 50 °C: Legionella kan overleve, men der sker ikke vækst.
  • 55 °C: Legionella dør inden for 5-6 timer.
  • 60 °C: Legionella dør inden for ½ time - øget risiko for kalkdannelse.
  • 68 °C: Legionella dør inden 2 minutter.

 Læs mere her: Legionellaguiden

Læs også: Sænk temperaturen i varmtvandsbeholderen – så meget sparer du

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden