Spørg Bolius

Kan revner i murværk skyldes efterisolering?

Hej Bolius.

I mit hus fra 1934 er der utrolig mange revner i murværk.

Dette er kun i den ene gavl. Og det er også kun denne ene gavl der er efterisoleret indefra.

Er der en sammenhæng??

Vh Kurt W

 

 

Hej Kurt

Der kan godt være en direkte sammenhæng her, mellem den indv. isolering og så de afskalninger der ses på tyndpudsen.

Revnerne, og mere specifikt den der går op til højre mod taget, er jeg så lidt mere i tvivl om, om dette ikke skyldes nogle spændinger fra manglende stabilitet i taget, eller en belastning indefra.

Er der lavet andre væsentlige ændringer i denne del af huset? Et tungt gavlbadeværelse, eller et nyt tungt tag?

Når det er sagt, så er det ikke unormalt med mindre revnedannelser i ældre huse. Sommeren 2018, var lidt hård ved flere af de huse som står på fede lerlag. For mange af disse lerlag tørrede ud i forbindelse med den lange hedebølge i 2018, og gav mindre sætninger og spændinger i vores huse.

Mit bedste råd er nok, at du må lade en byggesagkyndig undersøge forholdet nærmere med tilhørende fugtmålinger og deslige.

Jeg har også en fornemmelse af, at der er tale om en syd eller vest vendt gavl. Disse gavle får ”tæsk” af vind og vejr, og bliver meget opfugtet over vinteren. Og er der så lukket for varmen indefra pga. den indvendige efterisolering, så skal det næsten gå galt.

Jeg håber du kan bruge svaret, og så ønsker jeg dig held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden