Spørg Bolius

Revner i nyt hus - er der risiko for alvorlig skade eller er det "bare" svindrevner?

Hej Bolius,

Jeg har netop været igennem en 5. årsgennemgang af voreshus jf. AB92. På fejl og manglelisten optræder et punkt omkring murrevner i en murstensvæg. Se billede.
Ud over revnen til venstre for overligger og imellem overkarm og murværk er der også en revne oppe over døren lige under loftet. Revnerne går gennem muren.
Muren er en bærende væg og går ned igennem huset. Alle spærene hviler af på en rem ovenpå murværket og jeg mener de er fikseret der. Remmen er så vidt jeg husker det fastgjort ned i murværket med bolte af en slags. Huset er "fladt" med fald 1:40.
Væggene er i øvrigt behandlet med KEIM.
Jeg er bekymret over om det vil være noget der mon udvikler sig og hvad årsagen mon er. Derudover er jeg også i tvivl om hvordan revnerne bør udbedres nu.
Jeg kunne godt bruge jeres tanker på ovenstående 2-3 problemstillinger.
Mvh Mark

Hej Mark

 

Jeg skal ikke kunne sige det med sikkerhed, her vurderet over en brevkasse, uden hverken tegninger eller lignende.

Men, når der er tale vandrette skader kan der sagtens være tale om opadgående kræfter, altså at der er sug oppe på dit flade tag, som reelt hiver i dine spær og deslige, som så hiver i dine vægge.

Der kan så også blot være tale om svindrevner i huset, som endnu ikke har aftaget sig helt, og/eller som tidligere har skabt større revner end hvad godt var.

Udbedringen handler i høj grad om hvad årsagen til skaderne er. Men normalt bør man blot kradse revnerne op, og fuge/pudse dem om. Det vigtige er nok blot, at der kradses ud i dybde, og at man ikke bare forsøge at fuge/spartle dem over.

Jeg håber svaret kan bruges. Og så held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden