Spørg Bolius

Svindrevner og sætningsskader i nybygget hus - kan det være ok?

Kære Bolius

Vi er for et lille halvt år siden flyttet ind i vores nybyggede hus. Jeg er ikke så teknisk, men huset er bygget op af elementer fra H+H (så porebeton?)
Allerede inden indflytning fandt vi svindrevner og 5 svindrevner blev udbedret inden indflytning. Alle blevet udbedret ved at bore huller i væggen og herefter at fylde op med lim. 5 måneder efter indflytning står vi med 22 svindrevner og en mulig sætningsrevne.
Den mulige sætningsrevnen gik på tværs af to elementer og det gabte 1.5 cm. De andre revner ser vi ved krøller i filten. De fleste er lige og forløber fra loftet og ned. Vores filt ser efterhånden nogle steder forfærdelig ud.

Firmaet som står for byggeriet mener dog at antallet af svindrevner er forventeligt, og da vi selv står for maleren, ville det betyde at vi ender med at stå med en stor malerregning.

Vores spørgsmål er således om det virkelig er "forventeligt" at se mere end 22 svindrevner i løbet af 6
måneder.

Vh
Anna R

Hej Anne Ries

 

Det lyder ikke godt. 

Der kan reelt være mange årsager til det, men et ofte overset forhold er fugt. Altså at huset var for fugtigt ved indflytning, og det i takt med udtørringen herefter svinder, (trækker sig sammen). Dette gælder både porebetonen, men også betonen under og træet over i tagkonstruktionen. Dette er almindeligt, og forekommer i større eller mindre grad. Og det noget som firmaet bør dække. 

Hårfine revner, <2 mm kan rigtigt nok høre til malerens arbejde, men alt derover har ikke noget med maleren at gøre.

 

Hej Anna

Nogle overdriver… men hvis du vitterlig har 15 mm brede fuger, så er der noget mere alvorligt galt med huset og det bør I klart få undersøgt nærmere af en bygningsingeniør eller -konstruktør.

Jeg håber ikke der er tale om sætningsskader. Der er længere imellem vi oplever reelle sætningsskader, (fejl ved fundamentet). 

Der kan også være tale om andre revner, eksempelvis pga. manglende stabilitet, (typisk oppe fra tagkonstruktionen). Og så kan der gudhjælpemig også være andre årsager til revner. 

Ring efter en uvildig byggesagkyndig som kan vurdere huset og revnerne for jer. Vedkommende kan også bruges til den kommende 1 års gennemgang.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden