Spørg Bolius

Kan skel være markeret af andet end skelpæle af metal - fx beton?

Hej Bolius

Jeg har set jeres fine video vedr. at finde en skelsten, som blev fundet med en metaldetektor.

Jeg har lovet en nabo med at finde en skelsten, og spørgsmålet er om der er sat et metalrør ned som vist i videoen i en skelsten fra midt i halvfjerdserne.?

Mener at de skelsten der sat er af beton.

Venlig hilsen Lorentz L

Kære Lorenz L

Det er meget forskelligt, hvordan skellet er markeret. De gængse markeringtyper er enten skelrør (af metal) eller betonpæle (med en tyk metaltråd i). 

I tider med lav materialetilgængelighed brugte datidens landinspektører vinkeljern, ukurante metal metal eller træmarkeringer og i mit eget “pastorat” brugte den daværende landinspektør materiale fra Helsingør Skibsværft. 

De seneste år har har været praksis for at skellet mod offentlige veje markeres med betonpæle, mens andre skelpunkter markeres med metalpæle. 

Et skel fra midt halvfjerdserne vil sandsynligvis være markeret med et 80 cm jernrør pånittet en messingplade med påskriften SKEL og en kongekrone. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Kristian Baatrup, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden