Spørg Bolius

Kan vi demontere de fine fodpaneler og stuk - og gemme til genbrug når vi fjerner de gamle vægge?

Hej Bolius

Vi skal vælte vægge i vores nye lejlighed. Vi vil gerne genbruge forlister og stuk, da de er meget gamle. Kan det lade sig gøre og i så fald, hvordan?

mvh Jannie J

Hej Jannie J

Som udgangspunkt burde det være muligt at genbruge fodlisterne. De er sandsynligvis fastgjort med søm (dykkere) som sikkert er godt gemt bag spartel og maling. Desuden kan fodlisterne sidde ekstra godt fast mod væggen med lag af maling og eventuelt en fuge.

Med et gammel stemmejern eller en flad mejsel kan fodlisten forsigtig løsnes lidt af gangen. Når fodlisten er demonteret helt, skal søm (hvis det er dykkere) fjernes fra bagsiden.

Det kan nok ikke undgås at der skal repareres enkelte steder, når de skal monteres igen. Skulle der være behov for et nyt stykke fodliste, skal i tage kontakt til en snedker, som vil kunne hjælpe jer.

Stukken vil dog nok være sværere at genbruge. Er det den oprindelige, vil den være lavet på stedet og kan derfor sandsynligvis ikke demonteres. I kan forsigtigt undersøge om den kan tages ned i mindre stykker. Man kan få stuk som færdiglavede i mange versioner. Det er dog ikke sikkert I kan få en der helt ligner. Alternativt kan I få en stukkatør til at lave en ny. Det er dog ikke helt billigt, da det er et særligt håndarbejde.

Jeg håber det lykkes at få genetableret både fodlister og stuk. Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden