Spørg Bolius

Lerindskud, skal vi fjerne det og isolere eller?

Hej Bolius

Vi har fjernet spanske vægge på 1. sal i et villa fra 1933. Villaen er født med mansardtag. Vi er nysgerrig på hvad der er mellem gulvplankerne, bjælkerne og forskallingsbrædderne i vores hus?

Der er nogle smalle brædder som kan trækkes ud (i hvert fald dem der ligger tæt på skunken) og en blanding af sand/jord og cementbrokker.

Hvorfor har man bygget sådan? Hvilket formål har blandingen af sand/jord og cementbrokker? Kan vi forvente at blandingen fylder hele undergulvet?

Er det noget som helst skal fjernes og erstattes med f.eks. en form for isolering?

På forhånd tak for hjælpen.

Magdalena og Peter

 

Hej Magdalena og Peter

I mange ældre huse har man helt frem til 1940’erne lagt et ’lerindskud’ i etageadskillelsen. Jeg vil ud fra billedet vurdere at det, I har fundet, er lerindskud.

Lerindskuddet har flere gode funktioner. Det har en fugtregulerende funktion, ved at det kan optage og afgive fugt – altså være med til at regulere indeklimaet. Det samme gælder for varme som det også kan optage og afgive. Og så har det en brand- og lydisolerende funktion.

Det fungerer dog ikke særlig godt varmeisolerende, hvorfor mange vælger at fjerne det ved renoveringer. Om dette er en god ide er eksperter er meget tvivl om, netop på grund af de indeklimamæssige kvaliteter det også bidrager med. Hertil skal det dog også siges at lerindskuddet også findes i ”dårlige” kvaliteter.

Jeg vil derfor anbefale, I kontakter en byggesagkyndig/rådgiver med erfaring og kendskab til ’lerindskud’ for at finde ud af om det skal fjernes eller bevares.

God fornøjelse med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden