Spørg Bolius

Vil fritlægge bjælker i kælderen - er der krav til brandsikkerhed?

Kære Bolius.

Jeg har en murermestervilla fra 1914 (2 etager + kælder). Jeg påtænker at fritlægge bjælkerne i et kælderrum og opsætte isolering og gipsplader mellem bjælkerne. Hvordan er reglerne med hensyn til brandsikring? Jeg er i tvivl om, hvorvidt der gælder de samme regler for et renoveringsprojekt som for et nyt hus? I skriver et sted, at den nye loftkonstruktion skal være "i minimum samme brandklasse som den gamle." Den nuværende loftskonstruktion består at ca. 5 cm. lerindskud holdt oppe af forskallingsbrædder. Hvis jeg skal lave en loftskonstruktion med samme brandklasse som denne, hvordan skal/kan den bygges op?

Jeg ser frem til at høre fra jer.

Venlig hilsen Mads D

Hej Mads

Du har en bolig med kælder, en stueetage og en 1.sal/udnyttet tagetage. Jeg nævner dette for at sikre mig at forudsætningerne er korrekte.

Når du begynder at renoverer skal du sikre dig at brandkravene er opfyldt. Som vi nævner i en anden artikel, må bygningen ikke være i dårligere brøndmæssig tilstand efter renoveringen end før.

Men hvis du blot følger de krav der er til nybygning er du godt stillet.

Du vil blotlægge bjælkerne. Jeg kan ikke vurderer om de er Klasse R 60 (BD60) Men jeg vil nok mene at de kræver en brandbeskyttelse. Den brandbeskyttelse, som pudslaget tidligere gav. Så en lag brandgips på bjælkerne vil være fint. Imellem bjælkerne kan du sætte  brandgips op eller 3 x alm gips. Så burde du have opnået en R 60 klasse..

Tænk på at lerindskuddet giver lydisolering, en af årsagerne til man benyttede lerindskud. Så hvis du fjerner det vil der blive ret lydt imellem kælder og stue. Kan afhjælpes ved at lægge et lag rockwool ind. I konstruktionen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden