Spørg Bolius

Kan vi fritlægge bjælkerne i kælderen - hvad med brandsikkerheden?

Kære Bolius,

Vi planlægger at renovere vores kælder, og i den forbindelse vil vi gerne fritlægge den nederste del af de bærende bjælker som I foreslår i jeres artikel “Små forbedringer af kælderen”. (Vi bor i et tofamiliers hus fra 1929 med ialt tre etager samt kælder.)

Den nuværende etage adskillelse er den klassiske med lerindskud. Vi vil erstatte dette med rockwool plus 2 lag gips mellem bjælkerne og dermed fritlægge ca 7 cm af bjælkerne.

Tre spørgsmål trænger sig på:

1) Lever dette op til brandsikring? I skriver selv i førnænvte artikel at den nye konstruktion skal vaere så brandsikker som den gamle (“Når du istandsætter et ældre kælderloft, skal det nye loft, som minimum leve op til den samme brandmodstandsevne som det eksisterende loft har”). Jeg tænker at dette afhænger af gennembrændingstiden på bjælkerne. Kan man få dette beregnet? De er ca. 20cmx17cm.

2) Hvordan vil I anbefale at man behandler bjælkerne. Vi vil gerne have dem rå men lyse. Kan man bruge hvidpigmenteret olie som til gulve? Eller bør man istedet bruge brandhæmmende maling for at sikre konstruktionen?

3) Der bliver også et badeværelse med fritlagte bjælker. Skal man her male dem med vådrumsmaling for sikre at fugt ikke trænger op i dem, eller kan man også her lade dem stå rå?

Mange venlige hilsner

Anders

Hej 

Jeg antager at i nu har et pudset loft i kælderen. Hvor bjælkerne ligger bag pudsen.

Hvis i ønsker at fritlægge bjælkerne, har i dermed forringe brandmodstandsevnen på bjælkerne. Puds har i sig selv en brandmodstandsevne. Så hvis man er helt firkantet kan i ikke fritlægge bjælkerne uden at ”pakke” dem ind i et lag brandgips eller lign for at bevare brandmodstandsevnen.

Man kan evt give bjælkerne en brandhæmmende maling. Hvis der opstår en brand i kælderen skal bjælkerne kunne holde i 30 minutter så folk kan redde sig ud og lige så vigtigt, at brandfolkene kan få slukket ilden.

Måske skulle i tage fat i en byggeteknisk rådgiver som kan hjælpe jer med hele loftet og hvordan i skal behandle bjælkerne også i badet. Jeg vil ikke mene at en vådrumsmembran er løsningen. Der kan også nogle problemer med at fugt ikke kam komme ud af bjælken, hvid overfladen bliver meget tæt.  

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden