Spørg Bolius

Fritlagte bjælker i kælder - har det betydning for brandsikkerheden?

Hej Bolius.

Har taget det pudsede loft i min kælder ned og skal til at opsætte nyt, som jeg tænker at montere mellem bjælker. Ved at jeg ikke må forringe brandsikkerheden, men ikke i øvrigt er bundet af regler for nybyg. Men er i tvivl om, hvad det betyder i praksis. I tidligere svar skriver I, at man i princippet skal inddække bjælkerne i brandgips. Men i artiklen om forbedringer af kælder, står der: “Normalt kan du leve op til brandkravet ved at montere 2 lag gips imellem de frilagte bjælker. I nogle tilfælde skal bjælkerne også pakkes ind eller brandimprægneres.” Betyder det, at 2 lag gips mellem bjælkerne som udgangpunkt er bedre end pudset loft og lerindskud? Giver selvfølgelig mening, hvis man antager, at gulvbrædderne over pudset loft ville brænde hurtigere end en fritlagt bjælke. Noget andet er: hvis jeg alligevel fritlægger bjælken, er det så meget afgørende, hvor meget isolering jeg sætter op? Ved at 95mm er ideelt, men vil gerne nøjes med 45mm for at vinde mest mulig lofthøjde.

Vh Kenneth

Hej

Når der sker en brand i en bolig er det vigtigt at konstruktionerne kan holde i den tid det er beregnet til. De krav der er til byggeri har været der i mange år. Og alle regner med dem, også de brandfolk, som skal redde mennesker ud fra brændende bygninger og slukke ilden.

Der er krav til man ikke må forringe brandmodstandsevnen. Det vil i praksis sige at konstruktionen skal kunne holde i 30 minutter. 1 lag brandgips eller 2 lag almindelig gips ville kunne give den brandmodstandsevne. Dette er uanset om der isoleres bag eller ej.

Om bjælkerne kan holde, skal der faktisk en beregning til. men har de været kapslet inde i puds, deres brandmodstandsevne være forringet, hvis pudsen fjernes. Så for at være på den sikre side vil jeg anbefale at bjælkerne pakkes ind i gips, og der opsættes gips imellem bjælkerne.

Alt dette er under forudsætning af, at der kun er en stueetage og en kælder. Hvis der er en etage over, altså en 1. sal. bør bjælker og loft imellem bjælker pakke ind i enten brandgips eller i 3 lag almindelig gips. Igen har isolering ingen betydning da brandmodstanden er i gipspladerne

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden