Spørg Bolius

Købt hus hvor taget indeholder asbest og ydervæggene har indvendig isolering - skal vi være bekymrede?

Hej Bolius

håber det er okay, at jeg stiller spørgsmål til to forskellige emner i samme oplæg.

1) Vi er netop flyttet ind i en villa fra 1960 med et gammelt bølgeeternittag indeholdende asbest. Vores plan er inden længe at få det udskiftet. I den forbindelse vil vi også have lagt mere isolering i loftrummet. Min bekymring går her på, om der kan være asbeststøv i den gamle isolering og om der generelt set kan være asbeststøv i loftrummet. Bør vi få fjernet og udskiftet al isolering i loftrummet og skal der renses for eventuelle asbestfibre generelt i loftrummet, når nu der har ligget et asbesttag?

Når vi har fået tilbud fra tømrerfirmaer tilbyder de at fjerne asbesttaget, men bør vi i princippet få et firma med speciale i asbestsanering til at fjerne tag og evt den gamle isolering?

2) Væggene i hele boligen er efterisoleret indefra med rockwool og en forsatsvæg. Jeg har flere steder læst, at denne måde at isolere på, kan være risikabel, da der kan opstå fugt og evt skimmel inde bag forsatsvæggene. Der er ikke umiddelbart fugtskjolder eller tydelige tegn på skimmelangreb, men bør vi alligevel bekymre os om evt fugtophobning og skimmelanggreb i væggene? Og bør vi få dette tjekket?

 

Mvh Martin

Hej Martin H

Vi accepterer gerne dobbeltspørgsmål:-)

1)  Når man skifter tagbelægning er der krav om at man skal efterisolere på loftet, hvis det er rentabelt,- og det er det som regel i den slags huse. Der skal ende med at være ca 300 mm isolering. Det kan du læse om her. Tagbelægning, uudnyttet tagrum | BR18 energikrav ved byggearbejder (byggeriogenergi.dk)

Og når I har gjort opmærksom på at det er et asbesttag, så skal håndværkerne være opmærksomme på at få det pillet forsigtigt ned og afleveret korrekt.  Beskyt jer mod asbest

Hvis ikke der er tydelige tegn på at der er støv eller evt. slam fra en spuling af taget, så burde det ikke være nødvendigt med en udskiftning af isoleringen. Men hvis I alligevel skal have efterisoleret og i den forbindelse nok have udlagt, skiftet eller eftergået dampspærren under isoleringen, så kunne det da være værd at overveje.

Hvis I vælger ikke at skifte isoleringen i denne omgang (hvis der fx allerede ligger 300 mm), så kunne I få lavet en asbest test når taget er skiftet, så I kan have ro i sindet, når i en gang i mellem er på loftet.

Måske i allerede har set den, men her har vi en artikel som omhandler mange af tingene vedrørende asbest Asbest i boliger (bolius.dk)

2) Indvendig isolering er en usikker størrelse. Er den opsat korrekt og hvis der ikke er træskellet og hvis huset generelt er tørt, så behøver det ikke være skidt. Men potentielt, så kan der ligge en omgang skimmel og gemme sig bag konstruktionen. Og bare fordi I ikke kan se det, kan det godt på sigt give komplikationer. Sådan isolerer du husets ydervægge indefra (bolius.dk)

Når I nu har brugt en god portion penge på et nyt hus, så kunne det måske være en god ide at bruge et par ekstra promiller på at få en byggesagkyndig til at gennemgå huset med jer. Der kunne være andre ting som blev opdaget i samme omgang, og han/hun kunne måske give jer den ro i maven, så I vil kunne nyde jeres nye hus fuldt ud.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden