Spørg Bolius

Kan vi efterisolere med papirisolering i hulmur der er isoleret med faste plader - eller skal der være ventilation/hulrum?

Hej Bolius

Jeg har et hus fra 67 med hulmur på 100mm og der i er der 75mm bats.

Jeg har haft et firma/rådgiver (isolatør) til at kigge på om det er muligt at fylde de resterende 2-3cm ud med papirisolering.

Men jeg er i tvivl om det kan betale sig og om det vil fordele sig korrekt. De mener jo ”selvfølgelig” godt det kan betale sig.

Men hvad er jeres konklusion på det?

Vh Sebastian D

Hej Sebastian

Det kan jeg desværre ikke anbefale.

Hulrummet på 1-3 cm er der netop af en årsag, netop at skalmuren (og isoleringen) bliver ventileret.

Der er muligvis ikke ventilationsåbninger, men det betyder mindre. Skalmure, (murværket) er ikke vandtæt, og mange folk, (herunder salgspersonen hos isoleringsfirmaet) vil sikkert blive overrasket hvis de vidste hvor meget vand der presses ind igennem murværket. Og særligt på ældre 60-70’er murværk, og ikke mindst i disse måneder med kraftig nedbør og vinde som giver slagregn.

Noget andet er kondensdannelse. Bagvæggene af letbeton inderst, (antager jeg) er IKKE luft- eller damptætte. Og derfor kommer der en del varm og fugtig luft igennem indefra boligen. Dette vil ofte danne kondens ude på bagsiden af netop murstenen. Det betyder ikke noget i dag pga. hulrummet, men hvis dette fjernes/lukkes er der risiko for at kondensdannelse ved opfugte både isoleringen og murstenen.

En efterisolering vil da give lidt på varmeregningen, men 1) det er ikke særligt meget, (max. 500 – 1.000 kr. om året alt afhængig af din opvarmningsform og husstørrelse selvfølgelig) og 2) der vil være risiko for fugt- og frostskader på dit murværk.

Så dénne løsning kan jeg IKKE anbefale dig. Desværre.

Løsningen og problematikkerne ved ikke have et hulrum beskrives i SBi anvisning 240, Efterisolering af småhuse, Byggetekniske løsninger, afsnit 5.2.4 – skalmurer.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden