Spørg Bolius

Kan vi ombygge vores hus til et tofamiliehus?

Hej Tine

Vi bor i det hele rigtige kvarter, og i det helt rigtige hus. Vi har 130 m2 i et plan (+ et par andre planer). Men størrelsen på huset og haven kan blive uoverkommelig, hvis en af os bliver alene i en dårlig tilstand. 

Har I eksempler på, hvordan man kan udvide sit hus, så flere kan bo i det? Så det bliver en slags rækkehus. 

Vi har en almindelig parcelhusgrund på 700 m2. Vi savner gode eksempler til inspiration.

Med venlig hilsen
Knud R.

Hej Knud R.

Hvis I vil bygge til eller opdele en ejendom i to selvstændige boliger, så er det noget, I skal søge kommunen om.

I kan finde mange gode eksempler, der kan give inspiration, men der i er hvert enkelt tilfælde mange forskellige forhold på stedet, der har betydning. Eksempelvis er der bebyggelsesprocenten, som generelt er på 30 procent i parcelhusområder. Det betyder, at der på en grund på 700 m2 må bygges 210 m2 bolig. Men der kan også være andre forhold, der har betydning. 

Det kan generelt være hensigtsmæssigt at drøfte ideen med en arkitekt, der kan vurdere de konkrete forhold på stedet og hvilke muligheder, der er. Arkitekten har viden om, hvad der kan lade sig gøre byggeteknisk samt indretnings- og myndighedsmæssigt. Kan grunden kan godkendes til tofamiliehus og øges bebyggelsesprocenten, så grunden kan bebygges med 40 procent.

En rådgiver har også overblik over bygningsmæssige krav, der kan stilles i kommunen. På baggrund af jeres drøftelser vil arkitekten kunne give jer et overslag på, hvad en sådan tilbygning/ombygning kan komme til at koste.
 
Det er generelt vigtigt at få undersøgt mulighederne i jeres hus og på jeres grund samt alle andre forhold, inden I tager beslutningen om at gå i gang med at bygge om. Få en økonomisk overslag, der indregner alle udgifter og omkostninger. Men hvor I selvfølgelig også skal indregne de måske 100.000 - 150.000 kr. det, alt indregnet, kan komme til at koste i udgifter til salær mv. at sælge huset, købe nyt og flytte. Så det er et beløb, der spares og så kan bruges til ombygningen, hvis I vælger at blive boende.

Jeg vil råde jer til at starte med at finde nogle forskellige eksempler på tofamiliehuse, som I måske kunne blive inspireret af på forskellige boligsider, magasiner eller i bøger. Ellers kan I måske starte med at finde eksempler på gode tilbygninger i det område, hvor I bor.

Her kan I læse, hvad der skal til for at bygge til/bygge om og måske der finde inspiration.

Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden