Spørg Bolius

Klaver i lejlighed - hvordan undgår jeg at genere naboerne når jeg spiller?

Hej Bolius

Jeg står lige for at skulle anskaffe mig et akustisk klaver, men bor på 4. sal i en gammel ejendom fra 1871, med afhøvlede trægulve.

Hvilke støjreducerende underlag kan I anbefale, således at jeg reducere støjgenerne mest muligt for min underbo?

Mvh. Claus

Hej Claus

Det er et godt spørgsmål, men ikke ét, jeg har et enkelt svar på, som altid løser problemet.

Din idé med støjabsorberende underlag kan være en løsning, hvis det vel at mærke er gulvet, der er problemet :-).

Men hvad menes med støjabsorberende? Man skal være opmærksom på, om man mener lydisolerende, lydabsorberende eller vibrationsdæmpende.

Ofte blander folk begreberne lydisolerende og lydabsorberende  sammen, og problemet er også, at de til en vis grad hænger sammen, for hvis man dæmper lyden i et rum med lydabsorberende materiale (fx mineraluld), så vil efterklangstiden blive kortere og lyden svagere i rummet, og dermed vil der også komme lavere lydniveau i naborummet.

Men oftest er det bedst at skille det ad og sige - hvis du har problemer med nabostøj (lydisolationen) - skal der typisk monteres forsatsvæg, lydisolerende gulv eller nedhængt loft, som ideelt skal  være "flydende", eller i det mindste ikke monteret på den eksisterende flade ind mod naboen.

Hvis fx et køleskab står og brummer (dybe toner), er det typisk en vibration fra køleskabets kompressor, der forplanter sig til gulv og vægge. I dette tilfælde vil det ofte hjælpe at sætte nogle vibrationsdæmpende fødder (gummimåtte, fjederophæng fx) på.

Et klaver har et ret bredt frekvensområde, men hovedsageligt toner, der falder sammen med taleområdet ca. 300-3.000 Hz. Det, man hører, når klaveret spiller, er hovedsagelig klaverets bagside (klangbunden), der sætter luften i svingninger, men et klaver er faktisk et af de få instrumenter, der også overfører lyden direkte til gulvet i form af vibrationer.

For at gøre en lang historie kort, er den billige og nemmeste ting, man kan prøve, er fx at sætte klaveret på en 10 - 20 mm tyk granulat-gummimåtte  - men det er ikke sikkert, det hjælper (og effekten kan aftage med tiden).

Jeg tror oftest i gamle etageejendomme, at det er klaverets luftlyd, som forplantes igennem utætte vægge/lofter/gulve, der dominerer hos naboen. I nyere byggeri med betondæk, hvis man eventuelt også oplever problemer med trinlyd, kan gummiklodserne vise sig at være effektive.

Jeg foreslår kun dette, fordi den mest kompetente løsning nok vil være et ekstra lag (flydende) gulv og evt. vægge, eller at underboen laver et nedhængt lydloft, men det er både dyrt og besværligt

PS. Nogle klaverer har et stykke filt, man kan føre ind mellem hamrene og strengene - og det kan dæmpe lyden meget!

Generelt er min prioriterede rækkefølge for nabostøj:

  1. tætne utætheder/luftveje
  2. forsatsvæg / flydende gulv / nedhængt loft
  3. akustisk behandling af rummet (akustikplader).

se fx: rum til rum lydisolering

Mvh Jakob Brinck,
Civilingeniør og akustiker
Akustiksalg.dk

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden