Spørg Bolius

Køber hus sammen med svigerforældre - hvordan opnår vi den økonomisk bedste fordeling?

Hej Bolius, tak for en god side.

Min kone og jeg har købt et hus, som vi vil flytte i sammen med mine svigerforældre (af praktiske hensyn i hverdagen med børnepasning osv).

Huset er et tofamiliehus (to lejligheder).

Spørgsmålet er, hvordan vi bedst indretter os økonomisk ift. skat.

Jeg har efter bedste evne forsøgt at sætte mig ind i det, men det virker ret kompliceret.

Vi ville egentlig helst, at min kone og jeg står som ejere af huset, og mine svigerforældre blot bor der (gratis), men jeg er bekymret for om vi vil blive beskattet af en markedsleje uanset og/eller mine svigerforældre vil blive beskattet af det tilsvarende som gave.

Alternativt kan vi alle fire stå som ejere.

Det handler om at få den bedste økonomi samlet set - at ingen bliver 'snydt' skal vi nok sørge for imellem os.

På forhånd tak og med venlig hilsen

Mads L

Kære Mads L

Det er svært at svare præcist på spørgsmålet, da jeg ikke kender de nærmere detaljer omkring ejendommens økonomi og status samt dine svigerforældres økonomi. Men hvis din kone og dig vælger at købe ejendommen alene og lader dine svigerforældrene bo til leje, tyder meget på, at de to husstande samlet set kommer af med en højere skattebetaling end hvis I alle fire køber ejendommen i fællesskab.

Forklaringen er, at der vil optræde en lejeindtægt i skatteregnskabet, som vil være fraværende, hvis I køber ejendommen i fællesskab. Samtidig bør du også være opmærksom på, at dine svigerforældre har mulighed for at få tildelt boligstøtte, når de overgår til folkepension og de kun er lejere i ejendommen.

Hvis vi udelukkende ser på den skattemæssige side af sagen, bør du inddrage faktorer som den samlede ejendomsværdiskat, den forventede lejeindtægt (markedslejen), boligens status (lejer du nogle værelser ud med adgang til køkken eller en hel lejlighed) samt dine svigerforældres indkomst som pensionist (jo lavere indkomst – jo større boligydelse).

Der er således tale om et ganske komplekst regnestykke, som du bør overveje at overlade til en revisor med erfaring inden for området.

Læs også: Tjekliste: Før du flytter sammen med familien

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden