Spørg Bolius

Vil købe hus, kan svigermor købe en del af huset for at hjælpe os økonomisk - uden at hun skal bo der?

Hej :-)

Min kæreste og jeg vil købe ny bolig (ca. 3,75 mio kr.). For at få finansieringen til at fungere ift. realkreditlån, så lægger vi en egenbetaling på 1,3-1,4 mio kr. kroner. Heraf kommer min svigermor med 1,2 mio kr., hvilket betyder, at hun reelt set bliver medejer af boligen.

Da hun bor til leje (i en anden region), bliver boligen den eneste “faste ejendom” som hun ejer. Ideelt set beholder hun sin folkeregisteradresse i nuværende region.

Spørgsmålet er så: Hvis vi en dag vil købe hende ud / eller vi sælger boligen, og hun får sine 1,2 mio kr. tilbage, bliver hun så beskattet? Hvad kunne der ellers være af konsekvenser? Skal hun betale ejendomsværdiskat? Har det indflydelse på hendes folkepension? Mv.

På forhånd mange tak for hjælpen.

Mvh Christopher

Hej Christopher

At købe en ejendom i fællesskab med en tredje person (svigermor), som reelt ikke flytter ind i ejendommen, er ikke nogen optimal løsning – hverken for din svigermor eller for jer.

For det første kan din svigermor ikke bo to steder. Hun må enten have folkeregisteradresse i sin lejebolig eller i den nyindkøbte villa. Det er simpelthen ikke lovligt at være tilmeldt folkeregisteret på én adresse og reelt bo på en anden adresse.  Så den model er udelukket.

Din svigermor kan i princippet godt stå som medejer af boligen, men i så fald kommer der et ret så indviklet regnestykke, hvor hun bl.a. skal beskattes af en lejeindtægt fra jer og udarbejde et regnskab som selvstændig udlejer.

Dertil kommer, at lejeindtægten fra jer kan påvirke din svigermors pensionstillæg, og ved et salg af ejendommen, bliver din svigermor beskattet af en eventuel fortjeneste. Alt sammen en ret så bøvlet affære, der helt sikkert vil kræve bistand fra en revisor.

Et mere enkelt alternativ er, at svigermor låner jer pengene i form af et såkaldt familielån – evt. med sikkerhed i et pant i ejendommen.

I aftaler selv de nærmere betingelser i låneaftalen. Da der er tale om et stort beløb, vil det være fornuftigt med en advokat indover, så familielånet bliver etableret 100 procent juridisk korrekt. Advokaten kan også sørge for en eventuel tinglysning af lånet. Vær opmærksom på, at tinglysningsafgift til staten løber op i små 20.000 kr.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden