Som opvokset i en låsesmed-familie har Michael Munteanu-Jensen set en hastig udvikling af låse, nøgler og adgangssystemer. Elektroniske låse har givet nye muligheder, og låsesmeden bruger selv nogle af dem. Men mekaniske låse er stadig holdbare, og nøglerne kan være svære at kopiere.

Hvilke krav er der til mekaniske låse?

Låsefirmaer får ofte testet deres mekaniske låse i såkaldte testhuse. Det er firmaer, der tester låsen for, hvor holdbar den er, og hvor sårbar låsens dele er over for indbrud.

En lås består af delelementer, der testes efter hver sin standard. Hvis du vil undersøge, hvordan din lås er testet, har de forskellige standarder følgende navne:

  • DS/EN 1303: Cylindre til låse.
  • DS/EN 12209: Låsehus og slutblik (det metalbeslag, som er placeret i dørens karm).
  • DS/EN 1906: Greb.

Enhederne gentestes typisk hvert femte år.

Hvis der er indbrud i dit hus, kan erstatning fra forsikringen afhænge af, om bygningen var ordentligt låst.
Definitionen for, at der kan blive tale om indbrud og dermed erstatning, er, at bygningen eller boligen er forsvarligt aflåst. Der stilles ikke konkrete krav til standarder eller prøvningsmetoder.

Kilde: Søren Kjeldmand, chefkonsulent i Forsikring & Pension

I Taastrup i nærhenden af København ejer Michael Munteanu-Jensen låse­smedfirmaet DK-Låseservice sammen med sin mor, Barbara Jensen. Selvom han er vokset op i låsebranchen, er han ikke typen, der synes, at alt var bedre i gamle dage:

– Det er blevet billigere for private at få bedre sikkerhed. Førhen var der nogle få systemer, man kunne vælge mellem. Nu er der mange flere, og de er ikke så dyre som tidligere, siger Michael Munteanu-Jensen.

Dørlåse er blevet bedre

Dørlåse er i dag ofte af en kvalitet, der får indbrudstyve til at vælge andre indgange end hoveddøren. Selvom tyve i film og tegneserier ofte dirker låse op for at trænge ind, så oplever virkelighedens låsesmede, at indbrud som regel sker et andet sted i bygningen.

– I forhold til indbrud er vinduer og terrassedøre ofte de mest udsatte områder på boligen, hvis man har en godkendt lås på hoveddøren, fortæller låsesmeden.

Låsesmed har selv elektronisk lås

Udviklingen af nøgler og låse går hurtigt. Faktisk kan de mange nye låsetyper nærmest virke lidt overvældende på kunderne, oplever han.

– Der er så mange forskellige låse i dag. Vi oplever, at folk bliver forvirrede over, hvilken type lås man skal købe. Det bedste råd er at tale med din lokale låsesmed, så de kan hjælpe dig med at købe den lås, der passer til dine behov, siger Michael Munteanu-Jensen.

Forvirringen hænger sammen med, at den digitale udvikling har gjort udvalget endnu større:

– Der er kommet flere muligheder inden for kodelåse eller smartlåse, som de også kaldes. For eksempel låse, der har en kombination af fingeraftryk, pinkode, app på telefonen og wi-fi. Jeg har selv en smartlås, hvor jeg kan bruge min telefon eller en kode, fortæller låsesmeden.

Nøgler og låse holder længe

Selvom vi i dag ofte skifter ældre produkter ud med noget nyt, så er mange låseprodukter langtidsholdbare. Michael Munteanu-Jensen vurderer, at en god mekanisk lås og nøgle kan holde i cirka 10 år. Derefter bliver sikkerheden dårligere, og man skal overveje at få den skiftet, mener låsesmeden.

Der er så mange forskellige låse i dag. Vi oplever, at folk bliver forvirrede over, hvilken type lås man skal købe.
Michael Munteanu-Jensen, låsesmed

Rund Ruko-nøgle skal på pension

Desuden kan det ske, at et låseprodukt bliver sendt på pension af producenten. Det sker for eksempel snart for den runde Ruko-nøgle, som mange danskere kender. Pensioneringen betyder dog ikke, at nøglen og dens låse holder op med at virke.

– Det betyder, at Ruko fremover ikke garanterer, hvor længe de kan servicere og vedligeholde den gamle produktionsmaskine, fortæller Michael Munteanu-Jensen.

Er man glad for sin mekaniske nøgle, kan man få lavet en kopi. Men selvom låsesmede tilbyder kopiering af nøgler, så er det ikke alle mekaniske nøgler, der kan kopieres lige nemt.

Nogle nøglekopier kræver kode

En låsesmed kan lave kopier af mange forskellige nøgler, for eksempel husnøgler, cykelnøgler og hængelåsnøgler. Men en såkaldt systemnøgle har låse­smeden kun mulighed for at kopiere under bestemte betingelser:

– En systemnøgle eller sikkerhedsnøgle er en nøgle, der kan bruges i flere forskellige låse, for eksempel i det samme hus, den samme virksomhed eller et ejendomskompleks. Der er ekstra sikkerhed for den type nøgler, og låsesmeden kan ikke bare kopiere dem, forklarer Michael Munteanu-Jensen.

En systemnøgle skal bestilles med pinkode eller underskrift, hvor en privat systemnøgle skal bestilles med et sikkerhedskort, som man skal medbringe, hvis man vil have en kopi hos låsesmeden.

Smæklåse får folk til at låse sig ude

Selvom Michael Munteanu-Jensen kan se fordele ved både elektroniske og mekaniske låse, er der én låsetype, der er med til at skabe omsætning i låse­smedfirmaet:

– De fleste vagtudkald, vi får, er som regel folk, der har smækket sig ude. Hvis man vil undgå at smække sig ude, kan man kontakte sin lokale låsesmed og få skiftet sin smæklås til en lås, man selv skal låse.