Hvad er en oase i haven?

En oase i haven er et fristed. 

En oase i haven kan være bænken under æbletræet, en hængekøje eller to stole placeret i det høje krat. Det kan også bare være stedet, hvor dagens sidste solstrejf rammer puderne, der er lagt ud på græsset.

Der er blomstrende hortensiaer, bunddækkende staudebede, en tårnhøj blodbøg og små og store søer i Anne Stausholms have på gården i Herslev vest for Roskilde. 

Haven skal ikke være alt for besværlig at passe og fritliggende jord, hvor der kan vokse ukrudt, er derfor ikke noget, man finder i hendes have. Den er til gengæld plantet godt til med bede og buske, så man finder mange små oaser.

Arbejder du bevidst med at skabe oaser i din have?

Jeg har altid arbejdet bevidst med at skabe rum i haven, og det er sådan set det samme som oaser. I det øjeblik du bryder haven op og skaber rum ved hjælp af bede eller sammenhængende hækkeflader, opstår der også små oaser.

Det er ikke så hyggeligt at sætte sig på en stol midt på græsplænen. Men i det øjeblik, du planter noget, du kan sætte dig op ad opstår den tryghed og intimitet, som oaserne handler om.

Hvorfor er det vigtigt for dig at have oaser i haven?

Haven egner sig jo vældig godt til at slappe af i. Og dét at tage sig en pause er faktisk noget af det, der er rart ved at være i haven.

Oaserne må gerne være meget forskellige. Det ene sted er der måske noget dejligt at se på, mens der er en bestemt lyd det andet sted. Mine oaser er de steder, hvor jeg gearer ned og slapper af.

Hvad bruger du oaserne i haven til?

Det er meget afhængigt af mit humør. På en varm sommerdag søger jeg en oase i skyggen, er jeg sammen med mine børn, går vi typisk ned i lysthuset og spiller spil.

Det dejlige ved haven er, at den hele tiden er i bevægelse, i modsætning til huset, som er statisk. Man kan næsten altid finde et sted i haven, der passer til ens humør. Hvis hortensiaerne blomstrer, sætter jeg mig i nærheden af dem, hvis jeg trænger til at hvile mig, bruger jeg hængekøjen. Jeg tænker meget på, at der skal være noget i haven, som er smukt igennem hele foråret og sommeren.

Ser du dine oaser som en pendant til dit eget private rum i boligen?

Jeg synes faktisk, at mine oaser udgør et meget mere privat rum, end hvis jeg havde mit eget private værelse i huset. Når man opholder sig inden for i boligen, kan telefonen ringe, og der sker næsten altid et eller andet, når man er en stor familie.

Haven og oaserne er unikke på den måde, at man i højere grad kan lukke omverdenen ude. Man markerer også tydeligt, at man har trukket sig lidt tilbage fra fællesskabet, når man er i haven eller oasen.

Du har flere små oaser, hvilken er din favorit?

For tiden er det nok vores nye lysthus, hvor jeg tilbringer meget tid - også sammen med mine piger. Derudover har jeg en sten ved min køkkenhave, hvor jeg nyder at tage et hvil.

Hvor stammer din store haveinteresse fra?

Jeg er vokset op i en haveinteresseret familie, og er lige fra barnsben blevet konfronteret med alle mulige betragtninger vedrørende havens gang, stikkelsbærrenes størrelse og rosernes blomstring. Den slags ting forsøger jeg selv at give videre til mine tre døtre.

Anne Stausholm

Anne Stausholm er uddannet landskabsarkitekt fra Den kongelige Veterinær og Landbohøjskole i 1992. 

I dag har hun egen tegnestue i forbindelse med hendes trelængede gård i Herslev vest for Roskilde, hvor hun udfører projektering og planlægning af alle størrelser haver.