- Jeg vil bare gerne sikre mig, at andre ikke havner i samme situation.

Sådan siger Betina Lind Christensen om det uforudsete tab på 87.000 kr., som hun måtte lide for at have lejet en varmepumpe på abonnement. Hun er skuffet over, at hun ikke fik bedre rådgivning, da hun indgik aftalen. For selv om varmepumpeudbyderen ikke har brudt reglerne, endte det med at blive en dyr løsning.

God idé at leje varmepumpe

Hun og hendes sambo syntes ellers, det var en supergod idé at leje en varmepumpe på abonnement, da de ville af med deres gamle oliefyr i deres hus i Randers. Og billigere og mere praktisk end at skulle punge ud til en varmepumpe, de selv skulle vedligeholde og drive. 

Ingen af dem lagde mærke til, at der ikke stod priser for opsigelse af abonnement, afmontering af varmepumpe eller frikøb af varmepumpen i kontrakten. Det opdagede de først, da de skulle gå fra hinanden og var nødsaget til at sætte deres hus til salg.

Varmepumpe gjorde finansiering af huskøb problematisk

- Vi fandt ret hurtigt en køber til huset, og det var jo dejligt. Og han ville også gerne overtage abonnementet på varmepumpen, som kontrakten heldigvis gav mulighed for. Men da han skulle have finansieringen på plads, opstod problemerne, forklarer Betina Lind Christensen.

Det ville koste hele 25.000 kr. at opsige abonnementet og få afmonteret varmepumpen. Så vi stod altså der og følte os lidt stavnsbundet
Betina Lind Christensen

Kreditforeningen ville kun give en 80 % belåning minus det beløb, det ville koste at frikøbe varmepumpen fra varmepumpeleverandøren. For de ville ikke tage pant i lejet ejendom, som varmepumpen jo rent faktisk var. Frikøbsprisen viste sig at være 122.000 kr., og dem kunne den interesserede køber ikke hive op af lommen.

- Vi vidste jo ikke, hvor længe vi skulle vente på en køber, der havde de ekstra 122.000 eller havde en kreditforening, der ikke stillede samme krav. Så vi endte med at betale de 122.000 kr., så varmepumpen blev frikøbt og var en del af huset. Køber og hans kreditforening gik med til en lidt højere pris for huset, men vi endte med et tab på 87.000 kr., forklarer Betina Lind Christensen.

- Vi følte os stavnsbundet

Der var flere ting, der kom bag på hende i hele processen.

- Vi anede ikke, at det kunne blive svært at sælge et hus med en lejet varmepumpe, fordi det kunne gøre finansieringen for en køber problematisk Og vi anede heller ikke, at tilbagekøbsprisen for varmepumpen var så høj. Med det, vi havde betalt i abonnement plus frikøbsprisen endte vi jo med at betale langt mere, end hvad en helt ny varmepumpe havde kostet.

- Vi blev i øvrigt også overraskede over at finde ud af, at det ville koste hele 25.000 kr. at opsige abonnementet og få afmonteret varmepumpen. Så vi stod altså der og følte os lidt stavnsbundet. Eneste løsning var at tabe penge, siger Betina Lind Christensen.

Så at læse kontrakten grundigt igennem, gennemtænke alle mulige fremtidsscenarier og få spurgt ind til priser for dem alle, er hendes bedste råd til alle, der overvejer at leje en varmepumpe med abonnement.