Spørg Bolius

Lejligheden blev solgt meget hurtigt og lige for næsen af os - er det hastværk normalt og lovligt?

Hej Bolius.

Min kone og jeg har netop været i København K og budt på en lejlighed, der lignede vores drømmebolig.

Prisen var sat til 3.795.000, og vi fik at vide fra mægler, at der var stor interesse for boligen, som kom på markedet om fredagen (vi så den om mandagen klokken 14.00).

Mægler sagde, at den nok var sat for billigt, og at man ikke skulle være forsigtig med buddet. Han skulle have et skriftligt bud på mail inden klokken 16.00 om mandagen, og vi fik at vide, at der ikke ville blive taget hensyn til personlige præferencer, men at mægleren udelukkende ville fremlægge den bedste pris for sælger. Vi tænkte over det og var selvfølgelig pressede over den korte tidsfrist, men tænkte at sådan er markedet ofte i København, og vi havde den helt rigtige fornemmelse af lejligheden.

Vi bød pænt over prisen pr. mail (lidt over 6 %), som vi fik besked på (over mail). Mægler takkede og sagde, at de ville fremsende alt til sælger, og at vi fik svar senere om aftenen eller næste dag. Vi hører ikke fra mægler, før vi selv ringer næste dag, hvor vi bliver oplyst, at de har problemer med digital signatur.

Dette giver selvfølgelig os en indikation af, at det ikke er vores bud, der er 1. prioritet, men det bliver ikke tydeligt sagt af mægler, så vi håber stadig på, at vi kan få lejligheden. 3 dage efter vores bud får vi så at vide, at det ikke blev os der fik lejligheden. Det er jo OK, at man taber en budrunde, men efterfølgende synes vi, at der var flere ting, der ikke hang sammen; så som den korte tidsfrist, åbent bud på mail, at kun den bedste pris vil blive præsenteret for sælger, men alligevel sender de det hele til sælger, osv.

Vi er selvfølgelig stadig spændte på den endelig afgørelse, og hvad lejligheden gik til, men det vil de endnu ikke oplyse os?

Mit spørgsmål til jer er så: Har der været en korrekt budrunde? Er 2 timers frist fra besigtigelse til bud normalt? Skal buddene være lukkede? Har man krav på at få den endelige salgspris at vide?

Generelt - virker det hele som normal procedure?

Som ekstra info kan jeg fortælle, at mæglerkontoret ikke var fra København K, men fra en forstad til København.

Venlig hilsen

Mads K

Hej Mads K

Generelt gælder ved salg af bolig, at man  gerne må lave en budrunde, men ikke auktion.

Sælger må sælge til hvem de vil, uanset hvad de enkelte byder - de er generelt ikke forpligtede til at tage højeste bud.

Du har ikke krav på at få at vide, hvem der har købt boligen, men salgsprisen tinglyses, så alle derefter har offentlig adgang til at se den.

Umiddelbart lyder det som korte tidsfrister, men hvis sælgeres interesser har været hurtigst muligt salg af en eller anden årsag, er det nok ikke ulovligt.

Hvis man mener, der er handlet ulovligt i forbindelse med salget, eller den konkrete procedure er ulovlig eller ikke efter ejendomsmæglerskik, så er der mulighed for at klage - først til ejendomsmægleren og derefter via: Ejendomsmæglernævnet

Men du skal værre opmærksom på, at ejendomsmægleren er hyret af sælger, og derfor har pligt til at få solgt bedst muligt, og der kan være forskellige kriterier fra ejer. Om de ønsker bedst mulig pris, hurtigst muligt salg eller har andre interesser. Når der er tale om ejerlejlighed, så må man sælge til den pris, man kan få for lejligheden i modsætning til fx en andelslejlighed, hvor der er reguleringer og max pris, der skal overholdes.

Læs mere her:"https://www.bolius.dk/vaerd-at-vide-naar-du-overvejer-at-koebe-en-ejerlejlighed-16216">Værd at vide, når du overvejer at købe en ejerlejlighed

">Og mange flere gode informationer om at købe bolig her: Køb af bolig

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden