Spørg Bolius

Luft til vand varmepumpe - kan vi pakke udedelen ind i lærketræ så den skjules?

Hej Bolius

Vi er ved at anskaffe os et vand-luft varmepumpe system. Vores arkitekt foreslår, at vi pakker udedelen ind i sibirsk lærketræ, så den ikke synes så klart og falder i med huset.

Men jeg vil nu høre, hvorvidt det har nogen påvirkning af effekten eller af støjen? Bliver effekten dårligere og støjen højere?

Mange venlige hilsener

Malene

Hej Malene

Jeg formoder det en luft til vand, (eller luft til luft) som du taler om.

Først og fremmest er det vigtigt, at udedelen ikke bliver pakket for godt ind. Det er udenfor i luften at varmepumpen al energien som skal ”komprimeres” og sendes ind til jer i huset. Den tager luften og køler den omkring sig, og skal der nyt og ”varmere” luft til. Ergo vil det være helt forkert at pakke den for godt ind, for så får I ikke den effektivitet som I håber på. Tag meget gerne fat på producenten af varmepumpen, for at få nogle gode retningslinjer for udformningen af denne udedel.

Når det så er sagt, så kan det da bestemt være en fordel, at få den pakket ind. Både så den syner mere æstetisk, men muligvis også skærmer for larmen. Og her sidstnævnt tænker jeg meget mere på støjen til jeres naboer.

Mange har disse udedele siddende lige lidt for tæt på naboerne synes jeg, uden hensynstagen til støjen, som kan påvirker deres terrasse, soveværelse mv. Og derfor kan det være godt, eller ligefrem nødvendigt med en støjisolerende væg/side foran udedelen.

Jeg skal ikke kunne afvise, alt efter hvordan I laver kassen omkring udedelen, at det kunne forstærke lyden inde hos jer, men det har jeg dog ikke hørt om endnu. Forleden var jeg hjemme et par, der havde den stående lige udenfor og under deres soveværelsevindue, men de hørte den aldrig…

Men lad da gerne jeres arkitekt designe en fin en i lærketræ til jer. Man/han kan søge en masse inspiration ved en simpel googlesøgning, (”skjulere til varmepumpe”) – om ikke hvordan man IKKE ønsker hvordan den skal se ud.

Send gerne billede ind til Bolius senere af den.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden