Spørg Bolius

Skærm om varmepumpe - hvordan?

I jeres sidste artikel om varmepumper og støj, skriver I at man kan lave en støjskærm.

Kan I give eksempler på sådanne? Kan buske være støjskærme? Man må vel heller ikke pakke varmepumpen ind i en trækasse med lameller f.eks. - den skal jo kunne trække masser af frisk luft ind. Vil I anbefale et lille halvtag over varmepumpen for at beskytte den mod vejrliget?

Venlig hilsen Agnethe Dahl

Hej Agnete.

Du har fuldstændig ret i,  at man skal passe på med at lave en for tæt skærm om varmepumpen.
Der er dog flere måder at lave en støjskærm til en varmepumpe.

Du kan opstille en støjskærm ved varmepumpen, som kan mindske støjen med 5-10 dB. Du kan også lave et støjhegn omkring din varmepumpe, som kan dækkes med planter på ydersiden. Det er vigtigt at tjekke med producenten i forhold til afstandskrav, før du bygger hegnet.

Planter dæmper ikke støj nævneværdigt. Så en busk foran, vil ikke gøre den store forskel.

Underlaget er til gengæld vigtigt. Står varmepumpen på en fliseterrasse vil det støje mere, end hvis den stod på et område med græs. Den bløde overflade absorberer mere af lyden.
Du kan også montere en lyddæmpende kasse rundt om varmepumpen, men det er vigtigt, at det ikke påvirker varmepumpens ydelse i negativ retning.

Et lille halvtag eller en varmepumpeskjuler kan beskytte den udvendige del af varmepumpen mod regn, sne, is og blade, og det kan også reducere støj fra varmepumpen. Men det er vigtigt, at varmepumpen stadig har afstand nok til skjuleren, ellers fungerer den ikke korrekt.

Relaterede artikler:
Sådan mindsker du støj og skjuler varmepumpen
Skjul din varmepumpe - sådan kan det gøres

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden