Har du allerede en varmepumpe installeret?

Hvis du allerede har fået installeret en varmepumpe, har du stadig mulighed for at lave tiltag, der måde kan dæmpe støjniveauet og skjule varmepumpen. 

Flyt varmepumpen til en bedre placering

Er din varmepumpe til gene dér, hvor du har valgt at placere den? Det kan lade sig gøre at flytte udedelen til en anden position i haven. Det har naturligvis nogle omkostninger, men det kan være den rigtige løsning for dig. Husk at respektere afstande til skel.

Aktivér "silent mode" på din varmepumpe

Mange varmepumper har et såkaldt ”silent mode”, hvor varmepumpen reducerer sin effekt og dermed også støjniveauet. Det kan ofte sænke støjen med 2-3 dB. Snak med producenten af varmepumpen eller din installatør – fx ved det næste eftersyn.

Lav et støjhegn omkring din varmepumpe

Du kender det fra motorvejen, og et støjhegn kan også hjælpe på din matrikel. Det er naturligvis en løsning, der visuelt vil betyde en stor ændring, men laver du støjhegnet med det friareal rundt om varmepumpen, der kræves, kan du dække støjhegnet med planter på ydersiden. Tjek med producenten i forhold til afstandskrav, før du bygger hegnet. Står du over for at skulle bygge et skur, kan du også overveje at integrere varmepumpen som en del af konstruktionen. 

Planter omkring varmepumpen kan virke som en lydmur

Er støjhegnet for indgribende, kan du prøve – i passende afstand i forhold til producentens krav – at lave en ”mur” af planter, fx rododendron. Det kan fjerne lidt støj og tilmed også gemme varmepumpen bag noget grønt.

Montér lyddæmpere på din varmepumpe 

Nogle producenter har lyddæmpende tilbehør i andre ind- og udsugningskapper, man kan montere på sin varmepumpe. Det kan reducere støjniveauet med 4-5 dB og skal installeres af en installatør. Det er en forholdsvis billig (ca. 5.000 kr.) og simpel løsning, men udedelen bliver lidt større, og udseendet bliver ikke nødvendigvis pænere.

Montér en lyddæmpende kasse rundt om varmepumpe

Er der store støjproblemer med din varmepumpe, kan du få støjreducerende kasser. Det kan måske virke fristende at bygge dem selv, men hvis du skal sikre, at de dæmper støjniveauet uden at påvirke varmepumpens ydelse i negativ retning, findes denne løsning. De kan dæmpe i niveuauet 6-15 dB og ligner ofte en industriel ventilationskasse. Kasserne koster omkring 10.000-25.000 kr. Du skal dog være opmærksom på, at udedelen kommer til at fylde mere, og udseendet ikke nødvendigvis bliver pænere.

Foliér din varmepumpe 

Hvis designet generer, er den nemmeste og billigste løsning at putte folie på varmepumpen. Det skal naturligvis monteres korrekt, men kan være en hurtig løsning til et nyt udseende, der pynter mere i din have.

Har du ikke købt varmepumpe endnu?

Hvis du ikke har investeret i en varmepumpe endnu, har du gode muligheder for at sikre, at du vælger en løsning, der både æstetisk og lydmæssigt passer på dine præferencer. 

Vælg den rigtige varmepumpe fra start 

Den største støjreduktion foretager du, når du vælger varmepumpe. Kig på ErP-dataarket for varmepumpen, som viser dens støjniveau, og sammenlign modellerne. Bed om en støjberegning hos installatøren, så du kan se, om det er et acceptabelt støjniveau. Du kan også støjdæmpe, efter at varmepumpen er installeret, men det er både bøvlet og dyrt. 
Er du meget bekymret for støjniveauet, kan du overveje jordvarme (væske til vand-varmepumpe), som ikke har en støjende udedel, men i stedet rør gravet ned i haven.

Vælg en erfaren og certificeret varmepumpe-installatør 

Du har behov for gode folk til at guide dig til den rigtige løsning i din bolig. Vælg derfor en certificeret installatør, som har stor erfaring med installation af varmepumper. Du kan med fordel vælge en installatør, der er VE-certificeret gennem Energistyrelsens ordning.
Støj om vinteren: Det siger næsten sig selv, men varmepumpen larmer mest om vinteren. Vælg derfor en placering ud fra, at det er i de måneder, der er flest støjgener.

Varmepumper fås i mange forskellige design

Du skal ikke nødvendigvis leve med en firkantet kasse tæt op ad væggen. I dag findes der flere design at vælge imellem. Undersøg markedet og find det udseende, du bedst kan leve med at have stående ved din bolig.