Fakta om varmepumpen

  • Type: Luft til vand, Vaillant aroTHERM plus 7 kW
  • Installeret: Oktober 2021
  • Pris inkl. installation: 104.000 kr.
  • Tilskud fra Bygningspuljen: 21.000 kr.

”Hvad er det?”. ”Er du blevet grøn?”

Karsten Christensen og hans kone Lisbet Ploug Hansen har fået mange kommentarer, siden de for knapt et år siden fik installeret en luft til vand-varmepumpe udenfor deres halve dobbelthus i Søborg ved København. Samtidig har de bemærket, at mange går langsomt forbi og sender blikke ind mod varmepumpen.

Luft til vand-varmepumpen står da heller ikke som i mange tilfælde ved bagsiden af huset, men derimod foran huset og ud mod Gladsaxe Møllevej. Der var ikke rigtig plads i den aflange baghave, som en gravhøj deler op i to.

Fra oliefyr til gasfyr til varmepumpe

Ægteparret købte huset i 1986. Dengang blev det varmet op af et oliefyr.

– To år senere skiftede vi til gasfyr, som man dengang sagde var mere grønt, og for 18 år siden fik vi et nyt gasfyr, fortæller Karsten Christensen.

Men sidste år ved serviceeftersynet fik parret at vide, at gasfyret kørte på sidste blus. De undersøgte, om der var fjernvarme på vej til området, og da det ikke var tilfældet, opstod tanken om en varmepumpe. Der var ikke plads til et jordvarmeanlæg på grunden, og så var det næsten givet, at løsningen skulle være en luft til vand-varmepumpe.

– På det tidspunkt var der en del fremme om de fossile brændstoffer, og så tænkte vi, at vi lige så godt kunne prøve at se, hvilke muligheder der var. Vores bank havde forbindelse med Enova Energy, der installerer varmepumper, og så fik vi dem ud at kigge. Vi fik et lån i banken på favorable vilkår, og så slog vi til, siger den 76-årige tidligere journalist.

Ingen støj fra varmepumpen

Nogle naboer klager over støj fra varmepumper, men det blev aldrig et tema i dobbelthuset.

– Jeg var lidt loren ved det, men Enova Energy viste på en grafik, hvordan støjen spredte sig. Det var ud over vejen, så vi sagde til naboen, at vi skulle have en varmepumpe, men nævnte ikke støjen, fortæller Karsten Christensen.

Der har da heller ikke været nogle problemer med støj fra varmepumpen. I stedet er det trafikken på Gladsaxe Møllevej og den nærliggende motorvej, man kan høre, når man er udenfor.

Oplysninger ændret i BBR

Varmepumpen blev installeret på to dage, og indedelen står nu i tørrerummet i kælderen, hvor olie- og gasfyr tidligere har stået. Varmepumpeinstallatøren afinstallerede samtidig gasfyret, mens gasleverandøren senere afkoblede gasledningen til huset.

Varmepumpeinstallatøren gjorde opmærksom på, at ægteparret skulle huske at rette i BBR, så der står, at varmeinstallationen i deres hus nu er en varmepumpe, og at opvarmningsmidlet er elektricitet. Hvis man ikke får registreret skiftet af opvarmningsform i BBR, betyder det, at man kan gå glip af en besparelse på tusinder af kroner via den såkaldte elvarmeafgift.  

I det 117 m2 store halve dobbelthus fra 1953, der også har 62 m2 kælder, er der almindelige radiatorer samt gulvvarme i badeværelset på 1. sal. Og der kom hurtigt varme i radiatorerne, da gasfyret blev afinstalleret og luft vand-varmepumpen installeret.

– Systemerne skulle lige vænne sig til hinanden, men det tog kun en dag eller to.

Tæller meget, at varmepumper er en miljøvenlig opvarmningsform

Nu har varmepumpen sørget for varme og varmt vand i knapt et år, og Karsten Christensen er ikke i tvivl om, at de traf den rigtige beslutning.

– Vi er meget tilfredse og glade for varmepumpen. Det er bare et ’skab’, der står i kælderen, og den levende organisme står ude foran og arbejder til vores bedste. Der er ikke lugt eller noget som helst, og bevidstheden om, at varmepumper anses som miljøvenligt tæller temmelig meget, forklarer han.

Ingen ulemper – og lavere varmeregning

Siden varmepumpen blev installeret, er prisen på naturgas eksploderet, og selv om elprisen også er steget voldsomt, mener Karsten Christensen, at det har været en god investering.

– Det er lidt vanskeligt at beregne, hvor meget vi har sparet. Men jeg regner med, at vi har sparet et par tusinde kroner pr. kvartal, siger han,

Han kan ikke komme i tanker om nogen ulemper ved varmepumpen.

– Vi har ingen problemer med at varme huset op, og der er varmt vand, når vi skal bruge det. Vi lægger ikke mærke til, at vi har en varmepumpe – kun når vi ser den, når vi kommer og går, fortæller han.