Det kan i værste fald koste dig tusindvis af kroner om året, hvis du ikke har registreret i BBR, at din bolig bliver opvarmet med varmepumpe (også jordvarme) eller elvarme.

Du får nemlig en nedsat elafgift for den del af dit elforbrug, der er højere end 4.000 kWh om året, hvis din bolig er registreret korrekt i BBR.

I 2017 blev reglerne på elmarkedet lavet om, så du ikke får den nedsatte afgift på el til varme, hvis det ikke er registret, at din bolig varmes op med varmepumpe eller elvarme som primær opvarmningsform. 

Reglerne gælder både for helårsboliger, sommerhuse, der ikke er registreret som helårsbolig, og ferielejligheder til eget brug.

Hvor mange boliger har varmepumpe og elvarme?

Antallet af boliger, der opvarmes med varmepumpe er stigende, mens færre boliger opvarmes med varmepumpe.

I 2023 var 170.000 beboede boliger opvarmet med varmepumpe, mens 111.000 boliger blev opvarmet med elvarme.

Kilde: Danmarks Statistik, BOL102

Tjek selv, om din varmeinstallation er korrekt registreret i BBR

For at få besparelsen, skal du selv tage affære, råder Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius. Specielt de, der har fået installeret varmepumpe i de senere år, skal være opmærksomme.

– Elselskaberne ved det ikke automatisk, og de går ikke nødvendigvis ind og undersøger det selv. Derfor er der formentlig en del boligejere, der ikke har fået det gjort, siger Tue Patursson.

Fakta om elvarmeafgift

Hvis det er registreret i BBR, at din bolig har el/elvarme/varmepumpe som primær opvarmningsform, kan du få en nedsat afgiftssats på elafgiftssatsen – den såkaldte elvarmeafgift – for den del af elforbruget, som opvarmes ved elektricitet, der overstiger 4.000 kWh årligt.

Det betyder, at du i stedet for de 88,8 øre, som elafgiftssatsen er pr. kWh inkl. moms i 2024, skal betale 15,3 øre pr. kWh. 

Elafgiften faldet gradvist til 81 øre i 2025-2027, 79 øre i 2028, 77,1 øre i 2029 og 70,1 øre i 2030. Alle afgifter er opgivet inkl. moms.

Kilde: Elafgiftsloven

Tjek din opvarmningsform i BBR

Først skal du finde ud af, om din opvarmningsform er korrekt registreret i BBR. Det kan du finde ud af ved at: 

  1. Gå ind på BBR.dk
  2. Indtast din adresse.
  3. Scroll ned til 'Varme og energi' og tjek, at der står "Elvarme" under "Bygningens varmeinstallation" og "Elektricitet" som "Bygningens opvarmningsmiddel".

Sådan registrerer du elvarme i BBR

Hvis det ikke fremgår af din BBR-meddelelse, at du har elvarme som primære opvarmningskilde, kan du selv rette i BBR på BBR.dk.

Ret dine BBR-oplysninger her

Før din primære opvarmningsform er ændret, kan din elleverandør ikke registrere dig som en kunde med elvarme.

Er din opvarmningsform registreret korrekt, skal du sende din BBR-meddelelse til din elleverandør. Dernæst skal din elleverandør bekræfte, at de har modtaget din BBR-meddelelse og registreret dig korrekt.

Når formaliteterne er på plads, vil afgiftsreduktionen fremgå af din næste elregning som et selvstændigt punkt. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du allerede får reduktionen, kan du derfor nøjes med at tjekke din seneste elregning.