Efter et halvt år med stor rabat stiger elafgiften igen, og det øger den pris, du betaler pr. kWh. Fra 1. juli 2023 hæves elafgiften fra 1 øre pr. kWh til 87,13 øre pr. kWh, og det lægges direkte oveni elprisen. Ved udgangen af december 2022 var elafgiften ca. 90 øre.

I maj 2023 var den gennemsnitlige pris pr. kWh 1,86 kr. inklusive elafgiften på 1 øre. Hvis kWh-prisen i juli 2023 ender på det samme inden afgiftsforhøjelsen, bliver den gennemsnitlige kWh-pris altså 2,72 kr. med den nye afgiftsstigning.

Højere elafgift gør din elregning dyrere

Stigningen i elafgiften vil gøre elregningen dyrere. De 86 ekstra øre, der lægges oveni, betyder, at:

  • En typisk dansker med et elforbrug på 1.600 kWh om året skal betale 1.376 kr. ekstra om året.
  • En gennemsnitlig familie på to voksne og to børn med et elforbrug på 4.500 kWh om året skal betale 3.870 kr. ekstra om året.

– Selvom elafgiften skrues op igen, og vil være der på hver en forbrugt kilowatt-time, uanset hvornår på døgnet vi bruger den, giver det stadig mening at tænke over vores forbrug. Mange har flyttet en del af deres forbrug fra spidsbelastningsperioden kl. 17-21 til et andet tidspunkt. Det en vane, vi skal implementere endnu mere, da det giver en bedre udnyttelse af elnettet og selvfølgelig har en indvirkning på prisen, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Henrik Bisp.

Reduceret elafgift skulle afbøde store prisstigninger på el

Den reducerede elafgift på 1 øre blev indført pr. januar 2023 og et halvt år frem af et politisk flertal i en aftale om vinterhjælp for at afbøde de meget store prisstigninger på el og varme, der var på det tidspunkt.

Ifølge en statistik fra Forsyningstilsynet var den samlede gennemsnitlige elpris inkl. moms fra januar 2022 til marts 2023 4,09 kr. pr. kWh i Østdanmark og 3,68 kr. i Vestdanmark. 

Det var langt højere end tidligere. Fra april 2016 til december 2021 var den gennemsnitlige pris 2,33 kr. kWh i Østdanmark og 2,31 kr. pr. kWh i Vestdanmark.
 

Højere elafgift kan gøre opvarmning med elvarme og varmepumpe dyrere

Den højere elafgift og dermed højere elpris får også betydning, hvis du varmer dit hus op med varmepumpe eller elvarme.

Afgiftsstigningen slår dog ikke igennem en til en. Hvis din bolig i BBR er registreret som elopvarmet, kan du nemlig slippe for en del af elafgiften ved det forbrug, der ligger over 4.000 kWh/år. 

Du skal selv gøre dit elselskab opmærksom på, at du benytter el til opvarmning af dit hus. Som regel skal du udfylde en formular, som skal forbi BBR-registret, inden den sendes til elselskabet.