Spørg Bolius

Lydisolering etageadskillelse - hvorfor ikke papiruld?

Kære Bolius

Som så mange andre, kan jeg tydeligt høre mine naboer - og de kan sikkert høre mig.

I har givet gode rod mod nabostøj, men jeg har ikke læst noget om virkning ved papiruldsisolering/papirisolering af etageadskillelse?

Jeg bor i en ældre bygning fra ca. 1930. Etageadskillelsen er derfor bare træ. Jeg ved at have ca. 15-20 cm. hulrum under mit trægulv.

Producenterne og en del håndværksvirksomheder reklamerer med gode resultater, men jeg kan ikke finde nogle uafhængige svar.

Fordelen er klart prisen (det er relativt billigt). Det tager ikke plads i rummet (som fx. ved nedsænket loft), og der skal ikke brækkes gulv op.

Eneste minus er synlige 18m.m. propper, men det kan jeg leve med.

Kan I sige noget om resultat og evt. hvad man skal holde øje med?

Mvh.

Hej

Jeg tænker at der er mere end bare luft i etageadskillelsen. Fra den tid hvor din bolig blev bygget, blev der sikkert brugt indskudsler. Og det som betyder noget ve lydisolering er tyngde. Så blot at have papiruld i etageadskillelsen, vil ikke nødvendigvis give så meget lydisolering.

I Bygerfa bladet "Brandsikring og lydisolering..." skriver de:

"Lyd For at opretholde samme lydisolation i en etageadskillelse, hvor indskudslag eller lignende fjernes, skal lagene erstattes med nye lag, hvis vægt og tæthed i samlinger mindst skal svare til de oprindelige. Større vægt eller tykkelse giver højere lydisolation. Hvis der etableres nye hulrum i konstruktionen, skal de være dæmpet med porøst materiale, fx fleksibel mineraluld."

Brandsikring og lydisolering af træetageadskillelser – ombygning og renovering  (bladene koster normalt omkring 115 kr)

En lidt tilsvarende tekst er der at finde i dette dokument Forbedret lydisolering på gamle træ-etageadskillelser

Så anbefalingerne er at få et materiale som fx gipsplader i kombination med ca 50 mm isolering. Er der indskudsler og stadig luft, kan kombinationen med indskudsler, gips og isolering måske benyttes?

Inden du kaster dig over den helt store ombygning er det vigtigt at du får gjort det klart hvad etageadskillelsen består af.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden