Hvem opfandt den første lysbilledfremviser?

Den tidligst kendte form for lysbilledfremviser blev opfundet af den hollandske matematiker og fysiker Christiaan Huygens allerede i slutningen af 1600-tallet. Den blev kaldt en magisk lanterne. 

Men det var først i 1881, at en amerikansk forsker ifølge The Canadian Patent Office Record and Mechanic’s Magazine tog patent på den første reelle lysbilledfremviser (på engelsk: slide projector). Og så gik der endnu nogle år, inden de store producenter som amerikanske Kodak, japanske Nikon og tyske Braun Foto Technik gik ind på markedet. Blandt andet var det Kodak, der i 1961 introducerede lysbilledfremviseren, hvor lysbillederne ligesom kørte i en karrusel.

Lysbilleder havde deres storhedstid i 1960’erne og 1970’erne

Ifølge Bjarne Knudsen, indehaver af FOTO/C i København, var det også i 1960’erne og 1970’erne, at lysbilledfremviseren havde sin storhedstid i Danmark.

- Jeg har selv været i branchen siden 1980’erne, og her blev lysbilledfremviseren dog stadig også meget brugt. Ja, faktisk helt op til 1990’erne, hvor folk fik digitalkamera. Herefter gik det så hurtigt ned ad bakke, forklarer han.

Lysbilleder fra ferie og til teori til kørekort

Lysbilledfremviserne blev især taget frem ude i parcelhusene i 1960’erne og 1970’erne, da danskerne var begyndt at rejse på charterferie og ville vise deres ferieminder frem for familien. Et lærred blev rullet op eller ned, og så kunne man dele minder fra charterrejsen til Mallorca eller Tenerife eller campingturen til Frankrig, mens man sad og betragtede lysbilledshowet.

Men ifølge Bjarne Knudsen blev de også brugt meget til foredrag og i undervisning.

- For eksempel husker jeg selv, hvordan teoriundervisningen, når man skulle tage kørekort, foregik ved, at man fik en række billeder vist på en lysbilledfremviser, forklarer han.

Den sidste lysbilledfremviser fra Braun forsvandt i 2020

Fordi vi er blevet så digitale, produceres lysbilledfremviserne dog ikke mere.

- Den sidste model, som blev produceret af Braun Foto Technik, forsvandt for to et halvt år siden (i 2020, red.). Men der er jo stadig rigtig mange, der har lysbilleder liggende, så der er stadig liv i markedet. Vi renoverer derfor stadig lysbilledapparater og sælger brugte modeller, så mediet er ikke som sådan dødt, siger Bjarne Nielsen.

Folk scanner lysbilleder og negativer til digital

Han forklarer, at FOTO/C faktisk sælger scannere hver dag. Dem bruger folk til at scanne og digitalisere deres gamle negativer og lysbilleder.

- Så selv om alt er digitalt i dag, vil vi stadig gerne se vores analoge billeder, og derfor er der nu et stort marked for de her scannere. Udover brugte lysbilledapparater kan man i øvrigt også købe diaskoper. Det er en betragter, man kan kigge ned i og på en billig og praktisk måde hurtigt se sine gamle lysbilleder igennem. En sidste mulighed, som nogle vælger, er at få sine lysbilleder scannet hos et professionelt bureau. Så har man dem en gang for alle til eftertiden, lyder det fra Bjarne Knudsen.