Hvor stor skal afstanden være fra din sofa eller lænestol til dit tv, hvis du vil have den bedste oplevelse? Her skal du kigge på tv-skærmens størrelse, når du skal finde den optimale afstand fra sofagruppe til tv.

Ideal afstand fra sofa til tv er 2,4-3,6 meter

I en test gennemført af Forbrugerrådet Tænks testorganisation ICRT har et panel på 25 personer over tre forskellige gange vurderet henholdsvis den minimale og optimale afstand til forskellige størrelser af fladskærme. 

I testen er personerne blevet vist forskelligt indhold. De har blandt andet skullet svare på spørgsmål om, hvordan farver, kontraster og detaljegrad blev oplevet på forskellig afstand.

Ud fra testen giver Forbrugerrådet Tænk disse retningslinjer til afstand mellem tv og sofa afhængig af skærmens størrelse:

 • 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter)
 • 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter)
 • 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter)
 • 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter)
 • 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter)
 • 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter)
 • 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter)
 • 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter)
 • 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter)

Højde og dagslys spiller ind på placering af tv i stuen

Ud over afstand til dit tv er der andre forhold, du bør overveje for at få den bedste fjernsynsoplevelse, når du skal placere dit tv:

 • Den højde, du placerer fladskærmen i: En tommelfingerregel er, at du skal placere midten af skærmen i øjenhøjde, så du eller dine børn ikke skal kigge op, ned eller vride jer til siden for at følge med. Derfor skal du først og fremmest kigge på, hvor I sidder, når I ser tv. Sidder I mest på gulvet, har I en høj sofa eller en lav lænestol? Derudfra kan du så finde den optimale højde.
 • Hvordan lyset falder: Undgå at placere skærmen foran et stort vindue, og tjek, hvordan dagslyset bliver reflekteret i skærmen, inden du vælger den endelige placering for dit tv.
 • Ganglinjer: Overvej, hvor du og familien har jeres normale gang i boligen, så I ikke kommer til at have gangbaner foran fjernsynet – fx på jeres vej fra køkken til stue eller fra børneværelser ind til stuen.

Kan børn skade deres øjne ved at sidde for tæt på et tv?

”Du får firkantede øjne af at sidde så tæt på fjernsynet”. 

Sådan har mange nok hørt formaningen, men i dag tyder ingen forskning på, at voksne mennesker kan skade deres øjne af at sidde for tæt på deres fladskærms-tv, når serien eller nyhederne ruller over skærmen.

Men for børn kan det være anderledes. Mange børn kan nemlig godt lide at sidde tæt på fladskærms-tv’et for at få udfyldt så meget som muligt af deres synsfelt – ellers bliver de let distraherede af andre ting uden for fjernsynet. 

Men dette såkaldte synsmæssige nærarbejde, hvor børnene ser eller læser noget på kun 30-40 centimeters afstand, kan forstyrre udviklingen af deres øjne – og det kan give risiko for at skulle bruge briller senere hen. 

Der findes ingen officielle grænser for, hvor længe børn må sidde så tæt på fjernsyn, telefon, iPad eller bøger. I stedet er anbefalingen, at alle børn skal ud i minimum en time om dagen og bruge deres syn på afstand i dagslys – fx ved at lege, spille bold osv.