Spørg Bolius

Flytter til mindre lejlighed, hvordan får jeg plads til mine møbler?

Hej Bolius

Jeg flytter i en ny lejlighed der har en lille stue, hvor der både skal være plads til mit store spisebord i eg og 6 spisebordsstole, og en sofa, gerne en L sofa, Den store sofa vil mine være hyggeligt når jeg får besøg af mine 2 børnebørn. Tv’et kunne hænge på væggen mellem altandøren og vinduet. Udfordringen i stuen er at der mangler ‘vægge’, da der går to værelser fra stuen samt gangen. Har du gode ideer til en sofa og evt også en farve? Evt mørkegrå eller mellemgrå? Jeg har også 4 Montana reoler som jeg gerne vil have med hvis de kan være i stuen.

 

Venlig hilsen Elena

Hej Elena

Det er svært at give råd om ud fra tegningen, for der er som du skriver mange døre og derfor mange ganglinjer i rummet.

Når jeg ser på tegningen fylder spisepladsen så meget i rummet hvor der er så mange døre og ganglinjer at der ikke rigtigt er mulighed for at skabe en hyggelig opholds/tv plads med mindre du ændrer spisepladsen.

Så for at få plads til hyggeligt sofaarrangement er det nok nødvendigt, enten at flytte spisebordet ud i køkkenet eller anskaffe dig et mindre spisebord, måske et rundt bord med udtræksplader så der også er plads til spisende gæster eller aktiviteter med børnebørnene. Have 4 stole i det daglige og så nogle supplerende stole der enten bruges i de andre rum i dagligdagen eller som klapstole.

Reolerne kan du muligvis få plads til ved at placere dem på væggen hvor du gerne vil have dit TV - den ene under og eventuelt den anden over så TV bliver en integreret del af reolerne, næsten en reolvæg.

Helt praktisk vil jeg foreslå at du prøver at klippe nogle møbelstørrelser ud i papir i samme størrelsesforhold som plantegningen. Det er en nem måde at prøve frem til hvilke muligheder der er, inden det bliver tunge møbler der skal flyttes rundt. Så får du også bedre overblik over hvilke af dine møbler der er for store til rummet, og derfor skal skiftes ud.
Det kan fx være løsningen at finde en mindre sofa, der ikke er så stor men alligevel magelig og så supplere med nogle mindre sidde-puffe eller mindre men magelige og bløde stole. Det er svært men ikke umuligt at møblere mindre rum så de alligevel bliver anvendelige, at man kan færdes frit mellem møblerne, har let adgang til dørene både til værelset og altanen - så rummet på den måde føles rummelige - men det kræver at man kun har det der er nødvendigt i rummet og at hver enkelt møbel ikke er større end højst nødvendigt.
Og en god tommelfingerregel er også at placere lamper efter hver funktion, et godt lys over spisebordet, og et helt andet og hyggeligt lys ved sofahyggeområdet.
Se mere her: Indretning af en lille lejlighed 
og her: 10 gode råd til at bo småt | Få tips til at udnytte pladsen i din bolig 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden