Spørg Bolius

Lyskæder lyder og blinker efter vi har slukket for strømmen - betyder det at der er fejl i elinstallationerne??

Hej Bolius

Jeg har et par lyskæder, som er tilkoblet via et tænd-/slukur.
Når kæden er "slukket" kommer der fortsat små blink cirka hvert sekund. Har prøvet med forskellige typer tænd-/slukure og forskellige kæder med samme resultat. Andre kæder virker korrekt, slukket, også tilkoblet samme tænd-/slukur.
Er der en minimal rest-strøm i ledningen hver gang at uret i tænd-/slukuret går et sekund?
Min kone "mobber" mig med at tænd-/slukuret bruger standby-strøm strøm ligesom fjernsynet, og jeg har svært  modbevise det efter denne oplevelse.

Venlig hilsen Martin P

Hej Martin P

Jeg kan godt se, det er noget af en gåde. Men jeres tænd/sluk-ur virker umiddelbart fint og I bruger ikke standby-strøm.
Det I oplever kaldes ’krybestrøm’ og ses især med LED-lyskilder, da de er meget fint følsomme. Det er en ”rest-strøm” i ledningen der bruges.
Ved andre LED-lyskilder kan det afhjælpes ved at montere en støjkondensator. Jeg kan dog ikke vurdere om det er nødvendigt med jeres lyskæde eller om I vælger, at bruge en anden.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden