Hvis du bruger lyskæder med LED-lys til at skabe julestemning, behøver du ikke ligge søvnløs af frygt for elregningen. For det koster kun omkring 10 kr. at have en typisk LED-lyskæde tændt døgnet rundt i seks uger.

Det viser en undersøgelse, som Energistyrelsen har lavet i december 2017.

Bruger du derimod den gamle julelyskæde med glødepærer, bliver dit forbrug af strøm noget højere. En sådan julelyskæde med 100 lys tændt i 24 timer om dagen i seks uger koster 160 kr. Ved at skifte til LED-lys kan du altså spare 150 kr. på elregningen.

Skal elregningen være endnu lavere, kan du nøjes med at have dine lyskæder tændt i færre timer i døgnet. Du kan selvfølgelig bare slukke kontakten, men ellers er det nemt at indstille med et tænd/sluk-ur.

Sådan ser forbruget ud

LyskædePris ved 6 timer om dagen i 6 ugerPris ved 24 timer om dagen i 6 uger
Glødepære-kæde, ældre model, 80 watt40 kr.160 kr.
Glødepære-kæde, nyere model, 35 watt20 kr.70 kr.
LED-kæde, 5 watt2,50 kr.10 kr.

Ud fra Energistyrelsens regnestykke kan du nemt regne ud, hvor mange penge dine julebelysning koster.
En LED-lyskæde på 5 watt, der er tændt 6 timer om dagen i  6 uger koster i alt ca. 2,50 kr.
Har du 3 af den slags lyskæder, der er tændt i lige så lang tid, skal du altså bare gange med 3, så får du den samlede regning for din julebelysning, der i dette tilfælde altså er 7,50 kr.

Hvis du vil regne ud, hvor meget du kan spare ved at udskifte din gamle glødepærekæde med en ny julelyskæde med LED-lys, eller ved at skifte dine øvrige lys i boligen, kan du bruge Videncentret Bolius' beregner.

LED-lyskæde kan holde længere

En julelyskæde med LED-pærer er altså meget billigere i drift. Derudover kan den holde meget længere end en med glødepærer. En almindelig glødepære har en levetid på ca. 1.000 timer. En LED-lyskæde lyser typisk 25 gange så lang tid.

Energistyrelsen anbefaler udelukkende kæder med LED-lys.

Hvordan ved du, om lyskæden har LED-lys eller glødepærer?

Hvis du ikke ved, om din lyskæde bruger glødepærer eller LED-lys, kan du se på pærerne. Glødepærer i lyskæder er typisk aflange, og du kan se glødetråden i midten. Endvidere kan glødepærer, der er gået i stykker, tit skiftes ud.

Julelyskæder i stort juletræ

Der er rigtig mange måder at dekorere med udendørs julelys. Haveekspert Jesper Carl Corfitzen har valgt at pynte sit 3,5 meter høje grantræ med to julelyskæder med hver 300 julelys i.

Kæderne er LED-lys og har en effekt på 3,6 watt. Hvis juletræet er dekoreret med lysene i 6 timer hver dag i 6 uger, vil det koste ham i alt 4 kr. i forbrug af strøm. Holder han det tændt i samtlige døgnets timer i 6 uger, koster det 4 gange så meget. Altså 16 kr.

De to julelyskæder på grantræet er således en meget billig måde at skabe julehygge i haven.

Gå amok i julelys

Der er dog rigtig mange, der ikke kan nøjes med at pynte havens store grantræ med lys. I Greve har genboerne Henrik Neble Svendsen og Morten Bristorn gjort en dyd ud af sammen at amokpynte deres huse til jul.

De vurderer, at de har mellem 17.000 og 20.000 LED-pærer i mange forskellige afskygninger af lyskæder formet som stjerner, julemænd, rensdyr og juletræer. De har regnet ud, at de hver bruger godt 40 kr. hver dag på at gå amok i julelys hvert år.

Det betyder, at de bruger mellem 1.600 og 1.700 kr. på at holde deres julebelysning tændt i 6 uger.

Sådan køber du lyskæder

I videoen herunder giver belysningsekspert Mette Hvass gode råd om, hvad du skal se efter, når du køber lyskæder.