Hvis du bruger lyskæder med LED-lys til at skabe julestemning, behøver du ikke ligge søvnløs af frygt for elregningen. For det koster kun omkring 20 kr. at have en typisk LED-lyskæde tændt døgnet rundt i tre måneder.

Det viser en undersøgelse, som Energistyrelsen har lavet i 2018.

Bruger du derimod en julelyskæde med gløde- og halogenpærer, bliver dit forbrug af strøm langt højere. Prisen for at have sådan en julelyskæde på 80 watt i tre måneder er 350 kr., mens det koster 155 kr., hvis pærerne på julelyset er 35 watt. Ved at skifte til LED-lys kan du altså spare 135-330 kr. på elregningen.

Brug tænd/sluk-ur til julelysene

Skal elregningen være endnu lavere, kan du nøjes med at have dine lyskæder tændt i færre timer i døgnet. Du kan selvfølgelig bare slukke kontakten, men ellers er det nemt at indstille med et tænd/sluk-ur.

Hvis du vil regne ud, hvor meget du kan spare ved at udskifte din gamle glødepærekæde med en ny julelyskæde med LED-lys, eller ved at skifte dine øvrige lys i boligen, kan du bruge Videncentret Bolius' beregner.

LED-lyskæde kan holde længere

En julelyskæde med LED-pærer er altså meget billigere i drift. Derudover kan den holde meget længere end en med glødepærer. En almindelig glødepære har en levetid på ca. 1.000 timer. En LED-lyskæde lyser typisk 25 gange så lang tid.

Energistyrelsen anbefaler udelukkende kæder med LED-lys.

Hvordan ved du, om lyskæden har LED-lys eller glødepærer?

Hvis du ikke ved, om din lyskæde bruger glødepærer eller LED-lys, kan du se på pærerne. Glødepærer i lyskæder er typisk aflange, og du kan se glødetråden i midten. Endvidere kan glødepærer, der er gået i stykker, tit skiftes ud.

Gå amok i julelys

Der er dog rigtig mange, der ikke kan nøjes med at pynte havens store grantræ med lys. I Greve har genboerne Henrik Neble Svendsen og Morten Bristorn gjort en dyd ud af sammen at amokpynte deres huse til jul.

De vurderer, at de har mellem 17.000 og 20.000 LED-pærer i mange forskellige afskygninger af lyskæder formet som stjerner, julemænd, rensdyr og juletræer. De har regnet ud, at de hver bruger godt 40 kr. hver dag på at gå amok i julelys hvert år.

Det betyder, at de bruger mellem 1.600 og 1.700 kr. på at holde deres julebelysning tændt i 6 uger.

Sådan køber du lyskæder

I videoen herunder giver belysningsekspert Mette Hvass gode råd om, hvad du skal se efter, når du køber lyskæder.