Hvor meget koster det at have lyskæder tændt?

Forudsætninger: 24 timer pr. døgn i 3 måneder.

Gløde-/halogenpærer80 watt492 kr.
Gløde-/halogenpærer35 watt215 kr.
LED-pærer5 watt31 kr.

Udregnet på baggrund af en elpris på 2,85 kr./kWh (november 2022) og afrundet til hele kroner.

Kilde: Energistyrelsen

Danskerne er vilde med udendørs og indendørs lyskæder. Fra 2016-2020 er en million nye lyskæder rykket ind og udenfor de danske hjem. Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen.

Med tanke på de stigende el-priser, og hvordan lyskæder påvirker klimaet, er det en god idé at planlægge dit forbrug af lyskæder. 

Sluk lyskæder om natten og spar 70 procent af strømmen

Du kan spare 70 % af energiforbruget ved, at lyskæderne lyser fra kl. 16-23 i stedet for døgnet rundt.

Og hvis du udskifter en lyskæde med glødepærer til en lyskæde med LED-pærer, kan du både spare penge og mindske CO2-udledningen grundet det markant reducerede elforbrug..

Gløde- og halogenpærer bruger ca. 16 gange så meget strøm som LED-pærer.

Skal du kassere dine gamle lyskæder, så husk at afleve dem på genbrugsstationen. Elektronikken i dine gamle lyskæder kan genbruges.

Brug tænd/sluk-ur til julelys

Hvis du vil passe på elforbruget, kan du nøjes med at have dine lyskæder tændt i færre timer i døgnet. Du kan selvfølgelig bare slukke kontakten, men ellers er det nemt at indstille med et tænd/sluk-ur.

Et tænd/sluk-ur kan købes for under 50 kr. i fx byggemarkeder.

Hvis du vil regne ud, hvor meget du kan spare ved at udskifte din gamle glødepærekæde med en ny julelyskæde med LED-lys, eller ved at skifte dine øvrige lys i boligen, kan du bruge Videncentret Bolius' beregner.

LED-lyskæde holder længere

En julelyskæde med LED-pærer er altså meget billigere i drift. Derudover kan den holde meget længere end en med glødepærer. En almindelig glødepære har en levetid på ca. 1.000 timer, mens en LED-lyskæde typisk lyser 25 gange så lang tid.

Energistyrelsen anbefaler udelukkende kæder med LED-lys.

Hvordan ved du, om lyskæden har LED-lys eller glødepærer?

Hvis du ikke ved, om din lyskæde bruger glødepærer eller LED-lys, kan du se på pærerne. Glødepærer i lyskæder er typisk aflange, og du kan se glødetråden i midten. Endvidere kan glødepærer, der er gået i stykker, tit skiftes ud.

Sådan køber du lyskæder

I videoen herunder giver belysningsekspert Mette Hvass gode råd om, hvad du skal se efter, når du køber lyskæder.