Hvor meget koster det at have lyskæder tændt?

Forudsætninger: 24 timer pr. døgn i 3 måneder.

Gløde-/halogenpærer80 watt981 kr.
Gløde-/halogenpærer35 watt429 kr.
LED-pærer5 watt61 kr.

Udregnet på baggrund af en elpris på 5,68 kr./kWh (august 2022) og afrundet til hele kroner.

Kilde: Energistyrelsen

Danskerne er vilde med udendørs og indendørs lyskæder. Fra 2016-2020 er en million nye lyskæder rykket ind og udenfor de danske hjem. Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen.

Med tanke på de stigende el-priser, og hvordan lyskæder påvirker klimaet, er det en god idé at planlægge dit forbrug af lyskæder. 

Sluk lyskæder om natten og spar 70 procent af strømmen

Ifølge Energistyrelsen kan du spare 70 % af energiforbruget ved, at lyskæderne lyser fra kl. 16-23 i stedet for døgnet rundt.

Og hvis du udskifter en lyskæde med glødepærer til en lyskæde med LED-pærer, kan du både spare penge og mindske CO2-udledningen grundet det markant reducerede elforbrug..

Gløde- og halogenpærer bruger ca. 16 gange så meget strøm som LED-pærer.

Skal du kassere dine gamle lyskæder, så husk at afleve dem på genbrugsstationen. Elektronikken i dine gamle lyskæder kan genbruges.

Brug tænd/sluk-ur til julelys

Hvis du vil passe på elforbruget, kan du nøjes med at have dine lyskæder tændt i færre timer i døgnet. Du kan selvfølgelig bare slukke kontakten, men ellers er det nemt at indstille med et tænd/sluk-ur.

Et tænd/sluk-ur kan købes for under 50 kr. i fx byggemarkeder.

Hvis du vil regne ud, hvor meget du kan spare ved at udskifte din gamle glødepærekæde med en ny julelyskæde med LED-lys, eller ved at skifte dine øvrige lys i boligen, kan du bruge Videncentret Bolius' beregner.

LED-lyskæde holder længere

En julelyskæde med LED-pærer er altså meget billigere i drift. Derudover kan den holde meget længere end en med glødepærer. En almindelig glødepære har en levetid på ca. 1.000 timer, mens en LED-lyskæde typisk lyser 25 gange så lang tid.

Energistyrelsen anbefaler udelukkende kæder med LED-lys.

Hvordan ved du, om lyskæden har LED-lys eller glødepærer?

Hvis du ikke ved, om din lyskæde bruger glødepærer eller LED-lys, kan du se på pærerne. Glødepærer i lyskæder er typisk aflange, og du kan se glødetråden i midten. Endvidere kan glødepærer, der er gået i stykker, tit skiftes ud.

Sådan køber du lyskæder

I videoen herunder giver belysningsekspert Mette Hvass gode råd om, hvad du skal se efter, når du køber lyskæder.