Der er ikke noget klart svar på, om det er tilladt at have en hane. Det varierer nemlig fra kommune til kommune. De fleste steder, hvor der ikke er forbud mod hønsehold, må du dog holde både høns og hane.

Find ud af, hvilke regler der gælder i din kommune, ved fx at søge på ’høns’ eller ’hønsehold’ på kommunens hjemmeside. Du kan også kontakte kommunen –- typisk vil det være afdelingen for teknik og miljø, du skal henvende dig til.

Bevar det gode naboskab med forholdsregler

Vil du holde hane, anbefaler flere kommuner, at du tager en række forholdsregler. Hanen kan nemlig let give utilfredse naboer, fordi den galer fra solen står op.

Dette problem kan løses ved at holde høns og hane lukket inde i et mørklagt og støjisoleret hønsehus, indtil folk i kvarteret er stået op.

Hvorfor have en hane i hønseflokken?

Hønsene kan sagtens lægge æg uden en hane. Men det er nødvendigt med en hane, hvis du vil fremavle kyllinger.

Derudover har hanen en "socialiserende" virkning på hønsene. Han kan fx lægge en dæmper på deres kaglen, når de har lagt æg.

Husk, at med en hønsegård i baghaven er det dit ansvar, at omgivelserne ikke generes. Klager naboerne over hanegal i de alt for tidlige morgentimer, kan kommunen i værste fald kræve hanen slagtet.

3 eksempler på regler for at holde hane i hønsegården

Mange kommuner har valgt at sætte en begrænsning på, hvor mange høns du må holde. Og flere steder er der også særlige forbehold over for haner i vejledningerne om hønsehold.

Se eksempler på 3 kommuners retningslinjer her:

Københavns Kommune

  • Hønsehold må bestå af 10 høns, heraf højst 1 hane.
  • Det er ikke tilladt at have hane, hvis hønseholdet etableres i tilknytning til etageejendomme.
  • Kommunen kan forbyde haner i tætliggende hønsehold, hvor hanerne opildner hinanden til vedvarende galen.
  • Er der en hane eller hanekylling i flokken, skal dyrene holdes i et mørklagt hønsehus fra solnedgang til kl. 7.00 på hverdage og frem til kl. 8.00 i weekender og på helligdage.

Aarhus Kommune

  • Er der en hane eller hanekylling i flokken, skal dyrene holdes i et mørklagt hønsehus i løbet af natten til kl. 7.00 på hverdage og frem til kl. 8.00 i weekender og på helligdage.
  • Kommunen kan kræve hønsehuset støjisoleret.

Odense Kommune

  • Anbefaler kun at holde 8 høns, inklusiv kyllinger og hane.
  • Hønsehuset bør være både lys- og lydisoleret.
  • Fra 19:30 til kl. 7:30 på hverdage og fra 19:30 til kl. 9:00 i weekender og på helligdage skal dyrene være lukket inde i hønsehuset.

Tjek særlige regler for høns i dit kvarter

Vær opmærksom på, at vedtægterne i din grundejerforening, lokalplaner, byplanvedtægter eller tinglyste servitutter kan rumme forbud mod hønsehold eller evt. haner på din grund.

I så fald gælder de lokale regler frem for kommunens generelle vedledning.