Spørg Bolius

Må jeg supplere med varmepumpe når jeg har fjernvarme?

Mit spørgsmål går på om jeg må ændre min opvarmning fra radiator (fjernvarme) til luft-til-luft varmepumpe på 1. salen i mit hus?

En lidt længere forklaring af det jeg gerne vil gøre.

Jeg bor i et 1,5 plans hus på ca. 140 kvm, hvor opvarmningen er fra det lokale fjernvarmeværk. Vi skal snart til at bygge lidt om på vores 1. sal, således at der bliver 2 store værelser og et badeværelse.

Da der om sommeren er temmelig varmt på værelserne, så vil vi også installere en air-condition i hvert af værelserne, der også har varmepumpe. Dette for at den kan bruges til at varme rummet op med.

Jeg vil også rigtig gerne have fjernet radiatorerne på 1. salen, således at de ikke står i vejen og samler støv, osv. Men jeg ved ikke om jeg må fjerne dem og så kun bruge varmepumpen som opvarmning af de to værelser?

Alternativt vil nok være at lave gulvvarme, men det virker som en meget dyr løsning, da der skal specielle gulvplader osv. til for at få varmeslangerne ordentligt "ned i gulvet". Og dertil skal der stadig installeres en air-con enhed, til at tage varmen, specielt om sommeren.

Så hvordan er reglerne på dette område og må jeg gøre det jeg påtænker?

Jeg mindes at der er noget med, at man ikke må bruge el som primær opvarmningskilde, hvis det ikke var sådan fra starten. Og ved en varmepumpe, der vil det jo være el.

Det skal også siges at vi vil installere solceller på taget om nogle år, når det skal udskiftes.

På forhånd tak for svar.

Mvh Flemming

Hej Flemming

Du kan godt benytte varmepumper som supplerende varmekilde. Og fjernvarmen vil jo stadig dække stueetagen. 

Der findes luft-luft varmepumper som kan lede luften til mere end en indedel. Så fremfor nødvendigvis at have 2 varmepumper, skal du måske lige undersøge den mulighed. 

Og så vil det jo hjælpe meget, hvis du får ekstra isolering i taget, når du om nogle år skal lave taget. Isoleringen virker jo både til at holde kulde og varme ude. Så på sigt vil du måske ikke få brug for aircon i varmepumpen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden