Spørg Bolius

Opvarmning af udhus - hvilken type?

Hej Bolius,

Vi har et skur i baghaven på 24 m2 (fordelt på ca. 6 og 18 kvm rum), som vi bruger til opbevaring, træningsrum og keramikværksted (på de 6 kvm). Det er er opført i 1999, og tidligere ejer har efterisoleret det med rockwool for nogle år siden. Aktuelt står en gammel elradiator (efterladt fra tidligere ejer), som
vi til nøds bruger for at varme det op inden vi skal ud og bruge det, men det fungerer bedst til det lille rum.

Det skal højst sandsynlig rives ned inden for 5-10 år, så installation af en luft-luft varmepumpe med en udedel virker voldsomt. Er der en anden, mere energivenlig opvarmningsmetode, vi kan bruge om vinteren, så det
holder en minimumstemp. på 8-10 grader og kan øge det til måske 15-16 grader ved behov? Jeg har set der findes flytbare varmepumper uden en udedel - duer det til noget?

På forhånd mange tak! Mvh Simon

Hej Simon.

Etablering af faste varmekilder i udhuse o.lign er egentlig ikke lovligt, medmindre skuret overholder minimumskravene til u-værdier angivet i Bygningsreglementet.

Dette for at undgå unødigt energispild.

§ 254 For følgende rum eller bygninger gælder:

1) Bygningsdele, som omgrænser rum, der får tilført spildvarme, f.eks. kedelcentraler og bagerier, skal isoleres svarende til anvendelsen.

2) Bygningsdele, som omgrænser rum, der ikke eller kun kortvarigt opvarmes til over 5 °C, skal isoleres svarende til anvendelsen.

3) Uopvarmede bygninger eller bygninger opvarmet til under 5 °C skal ikke overholde krav til varmeisolering eller energirammen.

Det er eksempelvis beskrevet i § 276 "Bygningsmæssige ændringer, der indebærer et forøget energiforbrug, kan udføres, hvis der gennemføres tilsvarende kompenserende energibesparelser."

og § 277 "Ved udskiftning af bygningsdele eller installationer skal bestemmelserne i § 279 og installationsemnerne overholdes, uanset rentabilitet. Der kan dog være tilfælde, f.eks. ved understøbning af fundamenter, hvor udskiftningen medfører så store merudgifter på tilgrænsende bygningsdele, at udskiftningen ikke er rentabel i henhold til § 275. Ved beregning af rentabilitet tages kun udgifter på de tilgrænsende bygningsdele med i beregningen.

Selvom bygningen måske skal nedrives, kan I jo godt installere en varmepumpe, (hvis bygningen er isoleret tilstrækkeligt). Den kan jo nedtages og genanvendes i en ny bygning, som jeg antager I vil have når, og hvis den gamle nedrives?

Det er rigtigt at der findes varmepumper uden udedel - om de duer til noget kan jeg ikke svare på, da det kommer meget an på typen og kvaliteten. Men naturligvis virker de - ellers er der jo en reklamationsret hvis de er købt hos dansk producent/forhandler.

Der vil under alle omstændigheder skulle installeres riste i facaden til luftvandring. Flere af disse varmepumper er desuden en slags "gør-det-selv" løsninger hvor der ikke kræves en autoriseret kølemontør. Vær opmærksom på hvordan pumpen kommer af med kondensvandet - og om det kræver særlige foranstaltninger. 

God fornøjelse.  

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden