Spørg Bolius

Vand fra varmepumpens udedel giver problemer

Vi fik varmepumpe i oktober 2022. Den står på jorden lige ved huset, som er fra 1996. Den varmer huset fint.

Når det er frost, kommer der et mange centimeter tykt islag på jorden foran varmepumpen. Er der noget, vi kan gøre? Er den forkert installeret?

På forhånd mange tak. Søren

Hej Søren. 

Det lader til at pumpens kondensafløb ikke er tilsluttet et afløb, men blot afvander på jorden.

En varmepumpe vil altid producere en vis mængde kondensvand året rundt, men mængden er størst om vinteren og i kolde måneder, da varmepumpen i disse perioder arbejder hårdest. 

Når fugtholdig luft passerer varmepumpen, nedkøles luften for at overføre varme. Dette kondenserer vandet i luften, som ofte løber ned i en spildbakke under varmepumpen. Dette vand skal ledes væk.

Det kan gøres på forskellig måde, ex ved græsplæne, drænende underlag, faskine, ført til afløb for regnvand eller spildevand. 

Derfor er det vigtigt at tænke dette ind ved placering af udedelen. Der skal naturligvis ikke opstå risiko for faldskader ifm., at kondensvandet fra varmepumpen fryser, hvis varmepumpen er placeret ved et gangareal, som bruges dagligt.

Jeg kan desværre ikke lige finde noget lovgrundlag ift., om dette er et krav eller en anbefaling. Så det vil nok være noget, som skulle have været en del af aftalen med det firma, som monterede varmepumpen.

I Bygningsreglementet angives i vejledning vedrørende energiforsyningsanlæg - DS/EN 378 - Kølesystemer og varmepumper – Sikkerheds- og miljøkrav - Del 1, 2, 3 og 4. 

I Energihåndbogen for varmepumper angives, at der etableres afløb og strøm til varmepumpens udedel, og Installationsvejledningen for den aktuelle varmepumpe skal altid følges.

Tag fat i montøren og hør ham om mulighederne, og følg eventuelt op på varmepumpens installationsvejledning. Måske er der angivet noget her?

Se også: 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden