Uanset hvilken type dyne du har, er det en dårlig idé at lufte den i direkte sollys. I værste fald kan dynen eller sengetøjet, den har på blive misfarvet, og stoffet kan blive nedbrudt og krympe. Har du en dundyne, kan varmen fra den direkte sol desuden skade det naturlige fedtlag på dunene og udtørre dem, så de mister deres isoleringsevne.

Men det er en god idé at lufte din dyne. Luft den gerne dagligt, hvis du har tid, og helst et sted, hvor dynen er i skygge for solen. Når du lufter dynen, fordamper den fugt, som du har tilført dynen i løbet af natten, og når du lufter den udenfor, fordamper fugten ud i den friske luft i stedet for at blive i dit soveværelse. Når dynen er tør, har husstøvmider sværere ved at leve i den.

Undgå at banke dundynen med tæppebanker

Har du en dundyne, skal du undgå at banke dynen med en tæppebanker da det kan ødelægge dunenes spændstighed. 
 

Hvor ofte bør man lufte sin dyne udenfor?

Luft din dyne så ofte som muligt, gerne hver dag, når du står op og helst mindst en gang måneden. Det er ok at lufte dynen med sengetøjet på nemhedens skyld, men det er en god idé at tage det af ved luftning en gang i mellem.  

Som tommelfingerregel er det en god idé at lufte din dyne hver gang, du skifter sengelinned, hvilket du med fordel kan gøre hver anden uge. Luft dynen, efter du har fjernet det brugte sengetøj, og inden du putter rent sengetøj på. 

Hvis du eller din sovepartner sveder en del, har kæledyr i sengen, eller der er kommet pletter på din dyne, så skal du overveje at skifte sengetøj oftere end hver anden uge.

Har du en dundyne, er det en god idé at tørretumble den en gang i mellem uden at vaske den først. Når dunene optager fugt i løbet af natten, klasker de med tiden lidt sammen. Ved at tørre dynen godt i tumbleren, bliver dunene igen helt tørre, og dynen bliver luftig.

Sådan lufter man bedst sin dyne

 1. Fjern sengelinned fra dynen.
 2. Ryst dynen udenfor, så fyldet fordeler sig. 
 3. Hæng dynen til tørre et skyggefuldt og tørt sted.
 4. Luft dynen. Lad gerne dynen lufte hele dagen i tørt vejr og skygge.

Pollenallergi: Luft IKKE dynen udenfor i pollensæsonen

Astma-allergi Danmark anbefaler, at du ikke lufter din dyne udendørs i pollensæsonen, hvis du har pollenallergi. Uanset, om solen skinner eller ej, kan pollen sætte sig i dynen.

Det er dog vigtigt at lufte ud for at sikre et godt indeklima. Astma-allergi Danmark anbefaler, at pollenallergikere gør sådan her i pollensæsonen:  

 • Tør sengetøj (og andet tøj) indenfor. Tør på et tørreloft, i tørrekælder eller tørretumbler.
 • Vask eller skyl hår inden sengetid. På den måde bærer du ikke pollen fra dit hår med ind i din seng.
 • Luft ud tidlig morgen og sen aften. Her er færrest pollen i luften. Der er flest pollen i luften midt på dagen.

Kilde: Astma-allergi Danmark
 

Husstøvallergi: Vask dynen ved 60 grader

Astma-allergi Danmark anbefaler ikke konkret, at man lufter sin dyne for at minimere husstøvmider, og understreger, at det som udgangspunkt IKKE er tilstrækkeligt at lægge dynen i solen, vaske den ved temperaturer under 60 grader, fryse, lufte, rense, tørretumble dynen eller støvsuge madrassen. Ingen af disse tiltag fjerner ifølge Astma-allergi Danmark i tilstrækkelig grad det, der giver symptomer på allergi. 

Gør følgende: 

 • Vask din dyne ved 60 grader.
 • Vask dynen mindst 4 gang om året.
 • Skift til rent sengetøj mindst hver 14. dag.
 • Vask sengetøj ved 60 grader.