Spørg Bolius

Maling eller kalkning?

Maling eller kalkning?

Kære Bolius

Vi har købt en modernistisk villa fra 1964 - helt klassisk med flat tag og kalksandsten, som er malet hvide. Facaden skal have repareret fuger visse steder, og så skal vi have malet eller kalket. Men hvad og hvordan? Facaden på huset trænger til maling eller kalkning, men hvad er bedst? Og hvor lang tid skal der gå efter vi har fået repareret fuger? Og skal man rense den eksisterende maling af facaden?

På læmurerne (og dem er der mange af) skaller malingen rigtig mange steder og fugerne har det rigtig skidt, sandsynligvis fordi der er blevet forkert maling. Hvad gør man her? Skal den forkerte maling renses helt af? Og hvordan gør kan det uden at ødelægge kalksandstenene, som ikke tåler "grove" metoder?

Hej Ina K

Du har højst tænkeligt ret i, at malingen er årsag til de dårlige fuger, samt er årsag til at væggene ikke har det godt.

Typisk er murværket udført i cement, og cementbaseret mørtel kan du ikke kalke på med traditionelt kulekalk. Derfor kan du rense de beskadiget fuger fri for gammel mørtel, og de flader som er tilbage med maling, kan slibes med groft sandpapir, eller karborundumsten, indtil du kan se at overfladen kan suge vand igen. Det er ikke et dårligt tegn at væggen kan suge vand, men derimod et sundhedstegn. Det er sikkert ikke nødvendigt, at fjerne alt den gamle maling.

De beskadiget fuger kan repareres med NHL 3.5, som er en naturlig hydraulisk kalk. Årsagen er, at denne type kalk kan du efterfølgende kalke på. Der findes et produkt som hedder Kalkmaling, som modsat kulekalken godt kan binde på cementbaseret mørtler. Kalk altid minimum 2 gange, og husk at forvande overfladerne med vandstøv.

God fornøjelse...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden