Spørg Bolius

Massiv mur, hvordan insolerer vi indvendig?

Hej,

Jeg bor i et hus med 35 cm massive vægge.

det er ikke muligt at isolere udvendigt, vil det være forsvarligt at isolere invendigt?

intentionen er at isolere med 3*45 mm rockwool lamda 34.

Husets fundament står på brændte mursten og er fra 1846.

mvh

Thomas

Hej Thomas

Jeg forstår ikke lige helt, hvad du mener med ”3*45 mm”. Vil du lave tre lag, af 45 mm eller?

Generelt fraråder vi indvendig efterisolering, da der kan være stor risiko for kondensdannelse, og skimmelvækst ude i forsatsvæggene, som de også kaldes.

Efterisolering med pladevægge, kræver en meget tæt dampspærre, som forhindre den varme, fugtige indeluft i at trænge ud igennem efterisolerings-væggene, og ud til de nu endnu koldere ydervægge. Og en 100 % tæt dampspærre er næsten umuligt at lave, næsten.

Må jeg ikke hellere få dig til at overveje brugen af calciumsilikatplader?
Calsiumsilikatplader er en fælles betegnelse for en række produkter, lige fra Ytongs Multipor, Skamol Plus pladen, Microtherm eller KEIM iPor.

Men fælles for disse systemer er, at der ikke er et hulrum bagved, hvor der kan dannes fugt og skimmel.

Et andet problem med indvendig efterisolering af så gammelt et hus, kan være fugt i ydervæggene, samt den risiko at huset kan få frostskader udvendigt, pga. at man fjerne varmetilskuddet indefra. Således bliver murstenene nu iskolde, og kan få skader – særligt hvis de er ”naturligt” opfugtet igennem et murstensfundament.
Så skal du isolere indefra, så bør det være med en begrænset mængde isolering, og jeg ville nok sige maks. 100 mm, og helst 50 mm.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden