Da den franske maler Claude Monet i begyndelsen af 1900-tallet malede åkander og andre romantiske motiver fra sin havedam i Giverny i Frankrig, hvor han boede, blev han berømt for sit arbejde med lys og farver. Fra 1900 og frem til sin død i 1926 malede han således flere impressionistiske serier over samme motiver fra haven, og originalversionerne af hans malerier sælges stadig for op mod mere end 200 millioner kr.

Men i Danmark har de fleste efterhånden fået et meget anstrengt forhold til hans ellers smukke malerier. Det skyldes, at de ligesom mange andre ikoniske kunstværker – som Leonardo da Vincis ”Mona Lisa” og efterhånden alt af Skagensmalerne – er blevet reproduceret som plakater i stor stil.

- I slut 70’erne og især op i 80’erne havde alle reproduktioner sin storhedstid. Det var både voksne, der havde dem hængende på gæstetoilettet eller gæsteværelset, og unge, der havde dem hængende på teenageværelset. Det var pynt på væggen, men der var ikke rigtig nogen dybere mening med det, siger Mille Fly, indretningsarkitekt fra Studie FLYHELSTED.

Monetplakater kan købes overalt

Er du blevet inspireret til at genopdage Monet, kan du stadig finde Monetplakater i stort set alle webshops og fysiske butikker, der sælger plakater. Tjek fx posterland.dkguloggratis.dk eller dba.dk, hvis du vil have brugte.

Monets malerier på ARoS

Fra 1990’erne og fremefter er Monetplakaterne blevet kitch for de fleste, og de er stille og roligt flyttet ud af mange private hjem. Men de hænger stadig i stor stil på venteværelser, hoteller og i kantiner på arbejdspladser.

I 2015 forsøgte kunstmuseet ARoS i Aarhus dog at give Claude Monet og hans impressionistiske kollegaer lidt oprejsning med udstillingen ”Lost in translation – idéhistorisk kunstudstilling”, der bl.a. indeholdt 18 malerier af Monet. Baggrunden var, at publikum har set Monet i så mange venteværelser og på så mange plakater, at ingen længere ser værkerne, lød det dengang fra museumsdirektør på ARoS, Erlend Høyersten, da han blev interviewet til Politiken. Hans idé var derfor at få publikum til at genopdage de franske impressionister.

Claude Monet er nok mest kendt for sine malerier af åkander i sin have i Giverny. Her udsnit af to af billederne i serien. Foto: claude-monet.dk

Fakta om maleren Claude Monet

Claude Monet var en fransk maler, født 14. november 1840 og død 6. december 1926.

Han tegnede tidligt vellignende portrætter og karikaturer, og på Charles Gleyres malerskole mødte han bl.a. Alfred Sisley og Pierre-Auguste Renoir, og de lagde sammen med andre unge malere grunden til impressionismen (malerne blev kaldt impressionister efter titlen på Claude Monets billede ”Impression. Soleil levant”). Impressionisterne skildrede deres umiddelbare omverden som bylivet i Paris og landskaber. 

Claude Monet malede bl.a. ”La Grenouillère”, et populært forlystelsessted ved Seinen i Paris, ”Indtryk. Solopgang” og ”Europabroen”, en skildring af miljøet på og omkring Gare Saint-Lazare. Men han er mest kendt for sine mange malerier med motiver fra sin have ved boligen i Giverny, hvor han fra slutningen af 1890'erne og sin død bl.a. malede serien ”Åkander”.

Monets malerier med åkander sælger stadig

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ARoS til, hvordan det gik med udstillingen, men ifølge Posterland, der har solgt plakater og kunst-reproduktioner i 50 år og er en af de plakatbutikker, der stadig sælger Monetplakater, er der stadig salg i Monet.

- Salget af Monet-plakater har været faldende gennem årene, men vi sælger stadig en del. Det er naturmotiverne med åkander og landskaber, der sælger mest. Det er både unge +30 og ældre kunder, der køber dem, fortæller Michala Buch, medindehaver og webadministrator i Posterland.

Mille Fly tror heller ikke, Monetplakaterne er på vej til at dø.

- Reproduktioner sælger stadig. Så selv om mange er blevet trætte af dem og synes, det er dårligt stil, så er det et ufarligt motiv, der er nemt at have hængende, siger Mille Fly.