Billedserie: Saunaen – hvor blev den af?

I slutningen af 1960'erne får parcelhuset et nyt, varmt samlingspunkt: En sauna.

Ungdomsoprøret har blæst de gamle normer omkuld, og det er slut med at holde på formerne. Nu vil danskerne være sociale og afslappede, og i saunaen kan alle idealerne om kropslig frigørelse og naturlighed koges ned i én og samme aktivitet.

Saunaen blev det stik modsatte af en stadsstue, hvor man havde haft hjemmets fineste møbler og opholdt sig med gæster i sit pæneste tøj. Den form for samvær ville folk gøre op med, og saunaen var den perfekte modsætning, forklarer professor Claus Bech-Danielsen fra SBI.

Flest fik sauna fra 1967-1973

Firmaet Saga Trim begynder at forhandle saunaer i 1966, og direktør Alex Bagger anslår, at saunaen havde sine gyldne år fra 1967 til 1973. I den periode sælger firmaet omkring 1.000 saunaer om året - saunaen passede til den progressive tidsånd, fortæller Alex Bagger.

Nu måtte man rende rundt uden tøj på, og det var meget vovet og spændende, siger han.

Energikrise stoppede sauna i danske hjem

Men i 1973 slutter saunaens succes.

- Salget gik i stå fra den ene dag til den anden, da der kom oliekrise. Så sluttede alt, der lugtede af energispild, og byggeriet stoppede også. Det var en meget dramatisk afslutning, fortæller Alex Bagger.

Energikrisen får danskerne til at spare på ressourcerne, og det bliver opfattet som frås at varme en sauna op bare for at sidde og svede. Så danskerne slukker for saunaovnen, og selve saunakabinen degraderes til opbevaring og pulterrum.

Sauna passer ikke til velværelser

I 1990'erne og 2000'erne får saunaen en chance for et bredt, folkeligt comeback, da danskerne bygger badeværelset om til velværerum med boblebad og regnskyl. Men saunaen bliver ikke en del af wellness-bølgen.

- Det skyldes nok dens æstetiske udtryk, mener Claus Bech-Danielsen. Hvor de høvlede brædder passede godt ind i 1970'ernes æstetik, passer de ikke så godt ind i 2012's æstetik, hvor badeværelserne skal være blanke og forkromede. Desuden vil vi gerne vise frem, når vi bygger nyt, og det kan man ikke så godt med en lukket sauna-kasse, uddyber han.