Spørg Bolius

Murmestervillaens facade pudset - hvilken type maling skal vi vælge, diffusionsåben silikatmaling, facademaling eller kalk?

Hej Bolius eksperter

Vi har en gammel murermestervilla fra starten af 20'erne. Facaden er på et eller andet tidspunkt pudset op i indfarvet puds, som bliver stort set umulig at ramme igen. Vi har i år fået lagt nyt tag på huset, fået hulmursisoleret og en murer har gået facaden efter for revner og andet som krævede en reparation.

Til foråret er det derfor vores plan at male facaden, men vi er meget i tvivl om, hvilken type maling vi skal vælge. Vi ved, at det er vigtigt, at malingen er så diffusionsåben som muligt.
Som jeg har forstået det, burde vi derfor vælge silikatmaling, men de malere, vi hidtil har talt med, anbefaler mærkevare facademalinger, som de hævder er rigelig åbne. De siger, at man meget nemt risikerer skjolder og uregelmæssig overflade med silikatmaling, fordi bunden kan være uensartet og derfor optager malingen forskelligt, og at silikatmaling i det hele taget er vanskelig at anvende, uden at man kan se overlap i det færdige resultat.

Hvad anbefaler I? Er det lige så godt at bruge facademaling fra f.eks Dyrup eller Flügger, eller bør vi vælge silikatmaling på trods af, at malerne fraråder det?

Venlig hilsen

Klaus J

Hej Klaus J

Tak for tilsendte spørgsmål, samt billede.

Det er korrekt at Jeres hus har bedst af en diffusionsåben maling.

Det bedste og billigste I kan overfladebehandle Jeres hus med, er en kalk/ kalkmaling. Kalkmaling kan fås i stort set alle NCS farver, i 3 variationer, smitter ikke af, og har ligeså god holdbarhed, som sillikatmaling.

Kalkmaling kan benyttes på cementpudset overflade, og traditionelt kulekalk/ kalkmælk kan benyttes på kalkpudset overflade. Kalk vil altid reagerer på fugt, og vil derfor altid ”flamme” i de oxider, den nu er tilsat, med sin silkematte overflade. Det er der nogen som kalder skjolder, og andre kalder det for en levende facade.

Sillikatmalinger er også diffusionsåbne, dog ikke alle, men der findes få producenter, som producerer rigtig gode sillikatmalinger. Man skal som udgangspunkt sikrer sig en, ikke hindedannende, mineralsk maling, som har en tilsætning af max 5% akrylbinder.

God fornøjelse...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden