Det er synd at lade nedfaldsæbler gå til spilde, for nedfaldsæbler kan bruges til alt fra most til kvalitetskompost, du kan bruge som gødning i haven. Du kan endda lave cider af overskudsæbler. 

Ved at fjerne nedfaldsæbler og andre nedfaldsfrugter fra haven, undgår du også at invitere til rotter, der kan leve godt af frugterne.

Du skal huske, at nedfaldne æbler ikke nødvendigvis er lig med sunde, modne æbler, der kan spises. Kig æblerne efter for orm og sygdomme, før du bruger dem.

Sådan tjekker du, om nedfaldsæblerne kan bruges

Inden du bruger nedfaldsæblerne, skal du:

  1.  Vaske dem grundigt.  
  2. Tjekke for råd og mug. Beskadigede æbler med råd og mugangreb kan indeholde svampegiften patulin og må IKKE spises. 
  3. Tjekke for stødpletter. Stødpletter, som er friske og ikke er begyndt at udvikle råd, kan du nøjes med at skære væk. Husk at få det hele med. Det gælder dog kun for æbler - i andre frugter som fx pærer trænger patulin fra stødpletter ud i hele frugten.

Hvad kan du bruge nedfaldsæbler til?

Lav æblerne til æblemos
Æblemos kan fryses ned, så du har til æblekager og desserter vinteren igennem.

Tag på mosteri
Mange steder i landet findes der mosterier, hvor du kan få dine æbler lavet om til æblemost. På nogle mosterier er det ikke most af dine egne æbler, du får med hjem, fordi mosten ikke presses umiddelbart, mens du venter. Hos andre mosterier presses der dog til private på udvalgte dage, og her kan du godt få most fra dine egne æbler.

Pres din egen æblemost
Hvis du vil have din helt egen most (eller æblejuice/æblesaft), kan du hurtigt lave en daglig mængde med en saftpresser. Du kan også anskaffe dig et hjemmemosteri, der består af en æblekværn og en kurvepresse, prisen er fra ca. 4.000 kr. og opefter. Du kan også leje et hjemmemosteri på time- eller dagsbasis - søg fx på "Lej hjemmemosteri" på Google.

Hvad kan du ellers gøre med nedfaldsæbler?

Gem æbler til fugle- og pindsvinefoder
Hvis du ikke har problemer med rotter, eller frygter at få det, kan du lade nogle af nedfaldsfrugterne ligge til fugle og pindsvin. Eller gem evt. de mindst stødte af dem til fuglefoder om vinteren, når der ikke er så meget anden mad til fuglene i haven. Især solsorte og drosler elsker frugt.

Smid nedfaldsfrugt i haveaffaldet
I nogle kommuner bliver borgernes haveaffald indsamlet med løbende mellemrum. Du må gerne smide nedfaldsfrugt i haveaffaldet, der bliver afhentet af kommunen.

Kompostér nedfaldsfrugten
Du kan også bruge nedfaldsfrugt i din kompost. Har du ikke allerede en kompostbeholder, kan du nemt lave din egen.

Fjern nedfaldsæbler under dit æbletræ hurtigst muligt. De kan nemlig have en uheldig indvirkning på næste års æblehøst. Rasmus Johansen fra Amager Planteland forklarer i denne video hvorfor.