Hvad har de dog gang i? Sådan har flere forbipasserende sikkert tænkt i de 5-6 år, renoveringen af den store villa på Strandvejen, nord for København, stod på.

Men det var det værd. I dag kan ejerne læne sig tilbage og nyde det færdige resultat, som de i næsten bogstaveligste forstand har skabt med deres bare hænder.

Billedserie: 'Fra gulsten til glasfacade – med lyst og rart indeklima'

Renovering efter børn og 20 års familieliv

Parret har boet i Bertel Udsen-villaen sammen med deres nu fraflyttede børn, og med tiden begyndte huset at trænge til en kærlig hånd, og beliggenheden var jo stadig perfekt. Parret kontaktede arkitekten Mette Nygaard fra Aarhus for at få forslag til fornyelse.

- Arkitekter er uddannede til at kunne se proportioner og løsninger, som vi andre først opdager, når det er for sent, og byggeriet står færdigt, tilføjer ejeren, der er meget tilfreds med valget af Mette Nygaard.

Mette Nygaard er en af landets anerkendte boligarkitekter, og hun fik til opgave at give det slidte og uisolerede huset fra 1959 det nødvendige løft.

Arkitekt og ingeniør i konstruktivt samarbejde

Arkitekten tog udfordringen op.

- Huset var meget lavloftet og havde et let skrånende tag, og skulle parrets ønsker om et stort rum med køkken og stue i ét - med udsigt til vandet - opfyldes, var det nødvendigt at få mere højde på huset, fortæller Mette Nygaard.

Arkitekten foreslog derfor at bygge opad og montere nyt tag, men husets mandlige ejer, der har en ingeniørmæssig baggrund, kom med en alternativ løsning. Han ville hæve taget med donkrafte – en kompliceret og ikke helt almindelig løsning, som ifølge Mette Nygaard kun kan bruges i særlige tilfælde.

Projektet blev en lang affære, men endte med at lykkes. Samtidig med tagløftet valgte ejerne også at isolere loftet langt ud over, hvad Bygningsreglementet i dag kræver.

Gode råd når du renoverer ældre huse

  • Undgå at huset bliver for koldt, hårdt og sort-hvidt. På dette hus er der meget bevidst ikke valgt alurammer, men teaktræsrammer, omkring de store vinduespartier og skydedøre. Egetræsgulvet giver også et mere blødt udtryk end fx et lakeret parketgulv.
  • Vælg enkle og gennemgående materialer. Fliserne på gulv og væg i badeværelserne går fx igen i entréen.
  • Skab variation og oplevelser. Der er en tendens til, at moderne huse gøres meget ensartede. Men husk at skabe oplevelser og små mentale frirum, fx forskellige udkig eller lysindfald, der forandrer sig i løbet af dagen.

Kilde: Mette Nygaard, arkitekt

Glasfacade giver havkig fra sengekanten

Det er i dag et fuldstændigt andet hus, end det de købte i 2003 – både udenpå, indeni og energimæssigt.

Gulstensfacaden med små vinduer og træpaneler er afløst af en glasfacade med skydedøre ud mod Strandvejen, vandet, og på facaden mod haven. Dermed er huset faktisk transparent.

- På den måde udnytter vi den optimale beliggenhed, og faktisk kan ejerne nu ligge i deres soveværelse i den bagerste del af huset og stadig nyde kigget til vandet, fortæller Mette Nygaard.

Dagslys kigger ind gennem glasfacader

De store glasfacader tilfører selvsagt huset en masse dagslys, men da huset vender øst-vest, får ejerne ikke den skarpe sol ind fra syd, og huset bliver ikke overophedet. Der er dog gjort klar til, at der senere skal sættes skodder op.

- Men også om vinteren er der et utrolig behageligt indeklima. Selv når vinden blæser hårdt ind fra øst, står flammen i lysestagen på bordet lige op, fortæller husets ejer, mens hun viser huset frem, og vi langsomt kan følge tågen lette over Øresund og se Sverige og Hven dukke op på den anden side.

Energirenoveringen kort

  • Oprindeligt: Huset fra 1959 på 160 kvm blev i 1972 udvidet med en fløj på 90 kvm ind mod haven.
  • I loftet er der nu lagt 500 mm isolering (minimumskrav for hhv. alm. Og lavenergihuse: 300/ 400 mm.)
  • Huset er isoleret udvendigt på de gule mursten med 200 mm isolering, som er det anbefalede.
  • Facaden på fløjen fra 1972 er endnu ikke isoleret.
  • Der er lagt gulvvarme i hele huset, og gulvet er isoleret med 300 mm, som også i dag er minimumskravet ifølge Bygningsreglementet.
  • Vinduespartierne fra Pro Tec er 2-lags energiruder. Det er også minimumskravet i forhold til lovgivningen i dag.
  • Husets opvarmes med et nyt naturgasfyr. Varmeregningen lød sidste år på 21.000 kr. For et hus på 250 kvadratmeter er det i den lavere ende og ”ganske fornuftigt” ifølge fagekspert og energivejleder Jeanette Standly Mikkelsen fra Videncentret Bolius.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.