Spørg Bolius

Nye gulvbrædder, kan jeg fylde hulrum med muslingeskaller eller anden isolering?

Hej Bolius

I forbindelse med renovation af stuehus skal gulvbrædderne af. Under dem er der et stort tomt rum, som jeg egentlig havde tænkt mig at fylde op med muslingeskaller ( har rødder i økologisk byggeri ). Nu er jeg for det første blevet advaret mod muslingeskaller, fordi de skulle tiltrække rotter; det troede jeg, de skarpe kanter ville forhindre. For det andet er der stillet spørgsmål til, om det overhovedet er klogt at hælde nogen form for isolering ned i hullet, idet det skulle hæmme ventilation og dermed fremme forrådnelse af træværk.

Hvad skal jeg tro og gøre?

Venlig hilsen Karen T

Hej Karen

Jeg skal starte med at sige, at jeg ikke er ekspert i brugen af muslingeskaller.

De skulle dog være rigtig gode som kapillarbrydende lag, samt isolering. Men det er så ofte til at ligge under et støbt gulv.

Jeg kender ikke rotteproblemerne som sådan, men de lugter! Af hav og muslinger. Så det kan sagtens tænkes, at det tiltrækker rotter. Men hvis du ikke har et lufttæt lag over, eksempelvis beton, så vil jeg mene at dit hus kommer til at lugte af, ja... fisk.

Videre er det korrekt, at man ikke skal fylde hulrum under ældre trægulve, med nogle former for isolering. Det nedsætter ventilationen, og hvis konstruktionen ikke er fugtsikret, så kan det give for høje luftfugtigheder, i selve laget. Dette kan muslingeskallerne godt tåle, men det kan bjælker og deslige ikke. Der er risiko for skimmelsvampe samt trænedbrydende svampe, samt alm. råd.

Læg hertil, at man kan få et øget radonniveau i huset, hvis man nedlægger ventilationen under gulvene.

Muslingeskaller kan være fint nok. Men konstruktionen generelt skal være egnet til det.

Få gerne en konstruktør eller ingeniør til at rådgive dig nærmere ud fra den aktuelle konstruktion, (med det fulde indblik).

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden