Spørg Bolius

Nyt bølgeeternit tag, kan jeg beholde det eksisterende skifereternit med asbest som undertag?

Hej Bolius

Husets tag er de gamle flade muligvis asbest/skifer plader. Kan og må jeg lægge et nyt tagpap tag eller B7 plader ovenpå det? Jeg tænker at skrue nye lægter fast igennem de gamle plader.

Isoleringstykkelsen er nu 300mm

Eller skal jeg fjerne de gamle plader?

vh Flemming

Hej Flemming

Jeg må klart anbefale dig at fjerne de gamle plader en gang for alle.

Som prof. rådgiver, synes jeg det er en uskik, at man beholder det gamle tag, og bare ligger et nyt uden. Det er efter min beskedne mening, at udskyde udskiftningen og håndteringen af asbesten til næste generation.

Hertil kommer, at man betragter det gamle tag som værende et nyt undertag. Men dette oplever jeg ofte som en falsk tryghed, for hvis ikke det gamle tag er tæt, så er dette undertag heller ikke tæt. Laver man ydermere nye tagrender, som det gamle tag ikke afvander til, så vil vand på ”undertaget” ikke ledes korrekt ud af konstruktionen. Og det sker ofte.

Mht. asbesten, så er det faktisk ikke lovligt at bearbejde asbestholdige plader. Og at bore og skrue ned i dem, er en bearbejdning. Det er selvfølgelig begrænset hvad der kommer op ved det. Men den nyeste viden viser, at der bare skal en enkelt asbest fiber til, at man kan få sundhedsproblemer.

Sidst men ikke mindst kan der være lidt øget brand-issues. Med et dobbelt tag, kan det vanskeligere at brandslukke, idet brandvæsenet skal ned igennem to tage. De brandmænd jeg har talt med om emnet, siger dog at de nok skal komme ned igennem.

Og så er der vægten. To tage vejer bare det dobbelte, og det er ikke alle tagkonstruktioner der kan tåle dette. I de fleste dage vil der ikke være et problem. Men når og hvis der kommer en tung snelast, så er vægten allerede ”makset” ud, og dermed kan der opstå skader.

Så langt svar kort.

Tag de gamle plader af, skift dårlige lægter eller dem alle til gode nye T1 taglægter, og læg et fint nyt tag på.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden